7óra7

Ötödször adták át a Magyar Teátrum Díjakat

Ötödször adták át a Magyar Teátrum Díjakat

2014. 12. 21. | 7óra7

Idén Gnandt János, a Békéscsabai Jókai Színház festőtárvezetője, Gulyás Szabó Gábor, a budapesti József Attila Színház hangtárvezetője, Horváth Ilona, a kecskeméti Katona József Színház gazdasági vezetője, Imre József, a budapesti Játékszín színpadmestere és Kiss István, a kaposvári Csiky Gergely Színház kelléktár-bútortárvezetője nyerte el a díjat.

A nemzetiségi különdíjat Werner József, a Cinka Panna Cigányszínház szcenikusa, díszlet- és látványtervezője vehette át.

A szervezet által 2010-ben alapított díjat most ötödször adták át. A díjjal az alapítók a színházi háttér- és kiszolgálószakmákat, valamint az azokat kiemelkedően magas szinten művelő szakembereket ismerik el.

Magyar Teátrum Díj

A Magyar Teátrum Díjat a zsűri döntése alapján megkaphatja bármely színházi háttérszakma művelője, aki munkájával, személyiségével, a magyar színházművészet iránti odaadásával rászolgált erre. Legalább két, állami díjjal (Kossuth- vagy Jászai-díjjal, kiváló vagy érdemes művészi címmel) elismert színművész javaslata és a Magyar Teátrumi Társaság egyik színházigazgatójának együttes jelölése szükséges ahhoz, hogy valaki elnyerhesse a díjat.
Az aranyozott csapágygolyót formáló díjjal ezer eurós (mintegy 300 ezer forintos) pénzjutalom jár.

Idén először a Magyar Teátrumi Társaság hat díjával együtt adták át az egyik tagszervezet, a Magyar Színháztechnikai Szövetség által az idén alapított életműdíjat, a magyarországi színháztechnika nagy alakjáról elnevezett Tolnay Pál-díjat, amelyet Schmidt János okleveles gépészmérnök vehetett át.

Az életműdíjjal olyan több évtizedes műszaki tevékenységet ismernek el, amely segített abban, hogy a technikai haladás bekerüljön a színházak világába. Ezzel a kitüntetéssel is ezer eurós pénzjutalom jár.

Tolnay Pál a Magyar Állami Operaház első mérnöke, a magyar színháztechnikai élet kiemelkedő személyisége volt.

A Magyar Teátrum Díjakat idén is ünnepélyes keretek között adták át a Békéscsabai Jókai Színházban, az est rendezője ebben az évben is Fekete Péter igazgató volt, aki egyben a Vidéki Színházak Igazgatói Egyesületének elnöke is. Ünnepi beszédében elmondta: Magyarországon csaknem ötven színházban több mint ezer ember dolgozik a függönyök mögött, és szolgálja ki a rivaldafényben állókat.

Az ünnepi gálaest műsorvezetői Jegyes-Tóth Kriszta és Németh Kristóf volt. A műsorban a békéscsabai színház és a Magyar Teátrumi Társaság tagszínházainak művészei léptek fel.

Kapcsolódó

Átadták az idei Magyar Teátrum Díjakat

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr547993739

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása