7óra7

Átadták az idei Aase-díjakat

Átadták az idei Aase-díjakat

2014. 12. 20. | 7óra7

A Gobbi Hilda által alapított díjat minden évben négy művésznek: két nőnek és két férfinak ítélik oda. Az alapító akarata, hogy az emlékezetes percek, pillanatok, szavak, mozdulatok főszereplői, az epizodisták részesüljenek az Aase-díjban, mert: „Az epizodistának csak néhány perce, pillanata van; tömörít, mint az író amikor epigrammát alkot."

A díjat neves művészekből álló kuratórium ítélte oda: Blaskó Péter, Martin Márta, Méhes László, Pogány Judit és Szilágyi Tibor.

A díj átadására ma délután 3 órakor került sor a Bajor Gizi Színészmúzeumban. Ugyanekkor vehette át Kerekes Éva, az Örkény Színház színművésze az Ivánka Csaba-díjat (részletes írásunk itt olvasható), valamint Bodor Gizi, a kecskeméti Katona József Színház művészeti titkára a Bálint Lajos Emlékgyűrűt. A gyűrűt felváltva kapja dramaturg és színházi titkár, így emlékezve a névadóra, aki a Nemzeti Színház főtitkára, neves rendező és dramaturg, az OMIKE és a Thália Társaság egyik tagja volt.

Balogh András

Balogh András 1989-ben diplomázott a Színház- és Filmművészeti Főiskolán Szirtes Tamás osztályában, ezt követően, Gali László meghívására, azonnal leszerződött az akkor újraalakuló egri Gárdonyi Géza Színházhoz. Az elmúlt 25 évben végig hű volt az egri teátrumhoz, számtalan kisebb-nagyobb szerepet játszott, kedvence volt A padlás amelyben tizenkét évig volt Rádiós, majd Témüllert alakította. 2012-ben a társulat az év művészévé választotta.

Részt vállalt filmekben is: Mátyássy Áron Utolsó idők című mozijában például, amely elnyerte a 40. Magyar Filmszemle fődíját, az Aranyorsót. Dohány figuráját formálta meg a Bergendy Péter rendezte A vizsgában, amelyben Kulka Jánossal és Scherer Péterrel dolgozott együtt, szerepelt a Csukás István műve alapján készült Berosált a rezesbandában, vagy nem is olyan régen az Isteni műszakban.

Kovács Marianna

1981-ben végezte el a Felsőfokú Bábszínészképzőt, azóta az Állami Bábszínház, majd jogutódja, a Budapest Bábszínház művésze. 2004-ben tanári diplomát szerzett, színészi munkája mellett 1997-től tanít. Oktatói tevékenységének állomásai: Színház- és Filmművészeti Egyetem bábszínész tanszak, a Budapest Bábszínház bábszínészképző és bábkészítő tanfolyama, Harlekin Bábszínház, Eszterházy Károly Főiskola Művészeti Intézménye és a Zsámbéki Premontrei Általános Iskola és Gimnázium Művészeti Intézménye.

A brémai muzsikusok - Kovács Marianna, Beratin Gábor, Kemény István, Blasek Gyöngyi

Sokszínű művész, akit a számtalan naiva és hősnő alakítása mellett karakterszerepekben is megismerhettünk. Az ember tragédiája Évájaként, a Dzsungel könyve Mauglijaként vagy Iluskaként a János vitézben ugyanúgy emlékezeteset alkotott, mint ahogy a Misi mókus vándorúton című előadásban ma is napról napra felejthetetlen karaktert formál Misi mókusból. És ahogy egykor Balogh Géza Rózsa és Ibolyája rendezésében Ibolyaként, Kovács Géza rendezésében most mostohaként remekel.

Magasházy István

Zeneiskolában tanult, majd opera-továbbképzőt végzett. 1970-ben fejezte be tanulmányait. Pályáját 1969-ben az Állami Déryné Színház Operatársulatában kezdte, majd 1975-ben a Fővárosi (ma Budapesti) Operettszínházhoz került, melynek, azóta is tagja. Fontosabb alakításai között szerepel a Marica grófnő Alfrédje, A denevér Blindje, vagy a Figaro házasságában általa megformált Antonio. jelenleg is játszik a Cirkuszhercegnő A Szépség és a Szörnyeteg és a Csókos asszony című operettszínházi produkciókban.

Vlahovics Edit

Szentivánéji álom - Vlahovics Edit

1986-ban végzett a Színművészeti Egyetemen, majd a szolnoki Szigligeti Színházhoz szerződött. 1989-től egy évet játszott Nyíregyházán, a Móricz Zsigmond Színházban, majd a kecskeméti Katona József Színházban folytatta a pályáját. Innen kezdve szabadfoglalkozású színészként dolgozott: a Merlin Színházban, a tatabányai Jászai Mari Színházban, a szolnoki Szigligeti Színházban, a soproni Petőfi Színházban és a Budapesti Kamaraszínházban lépett fel. 2008 óta a szombathelyi Weöres Sándor Színház tagja.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr1007993783

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása