7óra7

A Fehér Isten nem megy az Oscarra

A Fehér Isten nem megy az Oscarra

2014. 12. 20. | 7óra7

Az amerikai filmakadémia pénteken hozta nyilvánosságra a szűkített listát, amelyből később az Oscar-jelölteket kiválasztják. A legjobb idegen nyelvű film kategóriában az idén 83 ország küldte be alkotását - ismertette a The Hollywood Reporter.

Fehér Isten - Psotta Zsófia A szűkített listán szerepel az argentin Eszeveszett mesék, az észt Mandarinok, a grúz Simindis kundzuli, a mauritánai Timbuktu, a holland Lucia de B., a lengyel Ida, az orosz Leviatán, a svéd Lavina és a venezuelai Liberador című produkció. Pawel Pawlikowski Ida című drámája alig egy hete nyerte el az Európai Filmakadémia legjobb filmnek járó díját.

Mundruczó Kornél Fehér Isten című filmje, a hivatalos magyar nevezés számos fesztiváldíjat nyert, köztük a cannes-i filmmustra Un certain regard című versenyprogramjának díját. A lehetséges Oscar-jelöltek közé a magyar rendező alkotásán kívül olyan, az idén nagy figyelmet keltő filmek sem kerültek be, mint a Két nap, egy éjszaka Marion Cotillard főszereplésével, a Dardenne testvérek rendezésében vagy a török nevezett, Nuri Bilge Ceylan Téli álom című Arany Pálma-díjas filmje.

A szűkített listához hat filmet az amerikai filmakadémia több száz tagjából álló bizottság választott ki, további három alkotást pedig az idegen nyelvű film-kategória Oscar-díjának végrehajtó bizottsága szavazott be.

IDA Movie Trailer

A szűkített listán szereplő kilenc filmből öt kerül majd az Oscar-jelöltek közé. A jelöltek kiválasztását meghívott bizottságok végzik New Yorkban, Los Angelesben és most először Londonban is. A bizottságok január 9. és január 11. között (péntektől vasárnapig) napi három filmet néznek meg, ezt követően adják le szavazataikat a jelöltekre.

Az Oscar-jelöléseket január 15-én hozzák nyilvánosságra Los Angelesben. A 87. Oscar-díjátadó gálát február 22-én rendezik meg a hollywoodi Dolby Színházban a szokott fényes külsőségek közepette.

Kapcsolódó

Magyarország a Fehér Isten című filmet nevezi Oscar-díjra

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr47993745

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása