7óra7

Örömzenélésre készül Szakcsi Lakatos Béla és Kathy Horváth Lajos

Örömzenélésre készül Szakcsi Lakatos Béla és Kathy Horváth Lajos

2014. 12. 19. | 7óra7

A két virtuóz a Rákfogó együttes alapító tagjaiként már a hetvenes évek elején készítettek felvételeket közösen, s innen datálódik együttműködésük a koncert egyik vendégével Babos Gyulával is. Kezdetektől fogva nyitottak voltak több zenei műfaj irányába, így a jazzt, a klasszikus és kortárs zenét, a rockot is anyanyelvi szinten beszélik, és mindehhez természetesen hozzáadódott az a roma zenei nyelvezet, amely egész Európában egyedülálló kifejezésmódot jelent.

In One Breath című 2001-es lemezük is a közös improvizációra épít. „Az egyik legcsodálatosabb érzés improvizálni - az ember egy másik időben él közben. Megváltozik az érzékelés: a percek, a másodpercek más időtartamúvá válnak, mint egyébként. Az agyban elraktározott tapasztalatok ilyenkor nagyon intenzíven törnek fel, szinte már nem is mi bányásszuk őket elő.”- nyilatkozta korábban Szakcsi Lakatos Béla. A zongoraművész legutóbbi, Climet Change című albumán is élvezhetjük Kathy Horváth Lajos hegedűjátékát.

A népes közreműködői gárdával – köztük Szakcsi Lakatos Róberttel, Balázs Elemérrel, Tintér Gabriella Tintivel, Orbán Györggyel és Rostás Csabával – színpadra lépő művészek december 29-én elénk tárják azt a sokoldalú, stilárisan sokszínű roma kultúrát is, amely talán csak hazánkra jellemző. Ebben segítségükre lesz egy harminctagú cigányzenekar, az EURoma Gipsy Fesztiválzenekar, amit Kathy Horváth Lajos hegedűművész hívott életre 2012-ben azzal a szándékkal, hogy Európa- és világszerte bemutassák a magyar zenekultúra alkotásait Liszt Ferenctől, Bartók Bélától és Kodály Zoltántól egészen a kortárs magyar zeneszerzők munkásságáig.

Koncertmesterük a rendkívüli virtuozitásáról ismert Sándor János, aki évtizedek óta dolgozik a Szombathelyi Szimfonikus Zenekarral. Az EURoma Gipsy Fesztiválzenekae repertoárjában nemcsak klasszikus zenei művek szerepelnek, de fontos célkitűzésük a verbunkos zene és a jazz népszerűsítése, magas színvonalú megszólaltatása és a zenekarban nem kizárólag a klasszikus kamarazenében megszokott vonós hangszerek kapnak helyet, hanem két cimbalom, klarinétok és egy jazzegyüttes is.

A vendégként érkező Balázs Fecó – akivel a személyes barátság okán Szakcsi és Kathy Horváth egyaránt szívesen játszik együtt – egyik legnagyobb slágerével a párbeszéd jegyében lép fel az estén a Művészetek Palotájában.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr147993749

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása