7óra7

Németország után a Jurányiban látható a Baal

Németország után a Jurányiban látható a Baal

2014. 12. 09. | 7óra7

A fesztiválon fiatal, nagy reményű rendezők, színházi döntéshozók és menedzserek találkoztak szerte Európából. Magyarországon kívül jelen volt Franciaország, Olaszország, Horvátország, Belgium, Hollandia és Németország.

Király Dániel, Kurta Niké A fesztivált negyedik alkalommal rendezték meg, melynek az is célja volt, hogy megmutassa, milyen új formák érdeklik a fiatal európai színházrendezőket, mi teszi fontossá a kortárs színházat és vajon ezekben a formákban hol találja meg a kedvére valót a mai közönség?

A tavaly rendezővizsgaként bemutatkozó Baal előadás is reflektált ezekre a kérdésekre mind formájában, mind tartalmában. A tavaly negyedéves Kovács D. Dániel jelenleg a Színház- és Filmművészeti Egyetem végzős rendezőhallgatója, jelenleg a Szputnyiknál tölti szakmai gyakorlatát. Így a tavalyi vizsgaelőadást a Jurányi Színháztermében tűzi műsorára átgondolt felújítás után.

Az előadás színlapjáról idézünk: "Micsoda ő voltaképpen? Mindenekelőtt: gyilkos. Azelőtt alkoholista és költő. Aztán alternatív messiás, favágó, egy milliomosnő szeretője, július bolondja, fegyenc és felhajtó.

Baal csapszéken, dómon, ispotályon át vonszolódik, pálinkától és költészettől részegen cipeli lelkiismeretét. Saját szabályai szerint él, amelyek idővel nem csak a környezete, de önmaga számára is tarthatatlanná válnak. A féktelen élvezet és az önpusztítás útján legjobb gyerekkori barátja, Ekart kíséri – egy darabig."

Brecht Baalja a féktelen élvezet és önpusztítás himnusza. Egy darabig. Baalt lehet csodálni, irigyelni, de öntörvényűsége a legmélyebb sötétségbe húzza. Abba a sötétbe, ami megkérdőjelezi magát, Baalt is. Hullócsillag - mondja az előadásról Hajduk Károly, aki Ekart szerepét alakítja.

Az előadás december 18-án és 19-én látható a Jurányiban, este 7 órától.

Kapcsolódó:

>>> Jurányi Latte – Interjú Pető Katával

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr887993861

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása