7óra7

Kiosztották az idei Nestroy-díjakat Bécsben

Kiosztották az idei Nestroy-díjakat Bécsben

2014. 11. 13. | 7óra7

A díj névadója Nepomuk Nestroy (1811-1862) osztrák drámaíró és színész. A díjat 2000-ben alapították, azóta minden évben 13 kategóriában díjazzák vele az osztrák színpadokon nyújtott legkiválóbb teljesítményeket. A zsüri 6 kritikusból áll, ők javasolják a jelölteket, kategóriánként hármat. Közülük a közel 350 tagú Nestroy Akadémia választja ki a győztest. Az Akadémiát a Kainz-medállal illetve Nestroy- gyűrűvel kitüntetett művészek, valamint valamennyi, eddig Nestroy-dijra jelölt művész és színházi szakember alkotja.

Az idei nomináltak között, a legjobb tartományi előadás kategóriában szerepelt az Alföldi Róbert által rendezett Meine Mutter, Kleopatra, a Landestheater Niederösterreich előadása. Ezt a díjat 2011-ben adták ki először.

Meine Mutter, Kleopatra - Michou Friesz, Moritz Vierboom, Julia von Sell

A darab Bartis Attila A nyugalom című regényének színpadi átirata. Végül a díjat ebben a kategóriában éppen egy Nestroy-darab, a Höllenangst bemutatásáért a linzi Theater Phönix nyerte (rendező: Susanne Lietzow).

A legjobb rendezés díját Krystian Lupa kapta egy Thomas Bernhard-regény, a Holzfällen színpadra állításáért (Schauspielhaus Graz).

(Korábban kapott már magyar rendező is Nestroy-díjat, 2008-ban Bodó Viktor a grazi Alice című előadás látványáért.)

A magyar sajtóban megjelent hírekkel ellentétben Orbán Viktor magyar miniszterelnök semmilyen díjat nem kapott, őt csupán a gálaműsort moderáló, magukat Staatskünstlernek, állami művészeknek nevező kabarészínészek (Florian Scheuba, Robert Palfrader és Thomas Maurer) emlegették, humoros kontextusban, "megszavazva" számára az államférfit alakító legrosszabb színész díját.

És hogy sohasem késő díjazni az arra érdemeseket, arra jó példa a legjobb mellékszereplő díjával jutalmazott, 77 éves színész, Peter Matic, a Burgtheater művésze, aki a következő szavakkal köszönte meg a kitüntetést:
" Úgy tűnik, későn érő típus vagyok, mert 50 éve művelem a színészmesterséget, de eddig minden díj elkerült."

Kapcsolódó

Nestroy-díjra jelölték Alföldi Róbertet

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr187994065

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása