7óra7

Kaleidoszkóp VersFesztivál Sopronban

Kaleidoszkóp VersFesztivál Sopronban

2014. 11. 12. | 7óra7

A nemzetközi fesztivál 1999-ben nyitotta meg kapuit előbb csak a nem hivatásos, később már a professzionális előadók és társulatok előtt is. A páratlan években a hagyományos versmondás kapja a főszerepet, a páros években pedig a versszínházi műfajok mindegyike színpadra kerül.

Lutter Imre elmondta, hogy Közép-Európa legnagyobb pódiumművészeti seregszemléjén idén külön programokkal emlékeznek a magyarországi holokausztra és a 25 éve elhunyt Ratkó József költőre.

A Ratkó József Emlékfesztivál és a Holokauszt Emlékfesztivál programjai párhuzamosan zajlanak majd, délelőtt az általános és középiskolai diákoknak, délután és este pedig az egyetemistáknak és a nagyközönségnek szerveznek programokat.

Színházi előadások, koncertek, versmondás, filmpremierek, kiállítások, közönségtalálkozók, szerzői estek, versfilmes vetítések, előadóestek és performanszok lesznek a Versfesztiválon - sorolta az egyesület vezetője.

Lutter Imre elmondta: hat nap alatt a nézők színpadon láthatják többek között a Soltis Lajos Színházat, a Kávészünet zenekart két slam poetry előadóval, Huzella Pétert, Jávori Ferencet és a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színházat. Emellett Buda Ferenc, Ágh István és Serfőző Simon költők, Lux Ádám, Bezerédi Zoltán, R. Kárpáti Péter, Galkó Balázs, Holl Zsuzsa, Stubnya Béla, Ács Tamás, Bakos-Kiss Gábor és Olt Tamás színművészek is fellépnek.

Ratkó József életét és költészetét kiállításon idézik fel családi fotókkal és verseskötetekkel, emellett a holokauszt magyarországi eseményeinek és irodalmának is külön tárlatot szentelnek.

Lutter Imre azt is hozzátette, hogy idén is meghirdették a versmondó versenyt, amelyen az előzetes regisztráció alapján mintegy hetvenen indulnak. Kiemelt témakör a holokauszt irodalma, Radnóti Miklós életműve, valamint Ratkó József és a Hetek költői csoportosulás költészete. A zsűri tagja lesz Szűcs Katalin Ágnes színikritikus, a Criticai Lapok főszerkesztője, Galkó Balázs színművész, Wiegmann Alfréd és Kiss László rendezők, a Magyar Versmondók Egyesületének vezetői és Havas Judit előadóművész, a Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársa.

Gerendás Péter Az egyesület elnöke közölte, hogy Sopronban lesz a Nemzeti Színház Bíbor Parázson című produkciójának olvasószínházi ősbemutatója, valamint csak Sopronban lesz látható Ratkó József Segítsd a királyt! című drámája, amelyet az Első Magyar Versszínház ad elő. A rendezvényt színesíti Gerendás Péter Csöndes őszi eső című előadóestje is.

Pataki András, a Soproni Petőfi Színház igazgatója, a Magyar Versmondók Egyesületének szakmai alelnöke elmondta, hogy fesztivál fő helyszíne a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központ lesz, de több programnak ad helyet a Soproni Petőfi Színház, a Széchenyi István Városi Könyvtár, a GYIK Rendezvényház és az Egyetemi Ifjúsági Ház.

Kiss László, a Magyar Versmondók Egyesületének elnöke felidézte, hogy a szervezet 24 évvel ezelőtt azzal a céllal alakult, hogy felkarolják a hazai verskultúrát, segítsék annak megjelenését itthon és a határon túl is. Ennek egyik legnagyobb programja a Kaleidoszkóp Versfesztivál, amelynek korábban Nyíregyháza és Pécs is otthont adott, külföldön pedig New Yorkban és Berlinben is megrendezték.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr767994145

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása