7óra7

Bolondozás a korral
7óra7: (6/10)
Közösség: (0/10)

Bolondozás a korral

2014. 11. 11. | Hajnal Márton

40! - avagy Véges élet - Stefanovics Angéla, Bánki Gergely, Keszég László

Ennek kapcsán a különböző színházakból összeverbuvált csapat (Stefanovics Angéla, Bánki Gergely, Keszég László és Mészáros Béla) megannyi témát vet fel a különálló, hosszabb-rövidebb jelenetek során: munkahelyi és családi gondok, álmodozás az újrakezdés lehetőségéről, érdektelenség, szenilitás, szexuális nehézségek és így tovább. Habár vannak vetített filmrészletek is, a többnyire üres színpadot a színészek töltik meg élettel. Egy ősz paróka jelzi általában, hogy ki játssza az aktuális jelenet hősét jelentő negyvenest. Az előadásban többféle humorral dolgoznak: megfér egymás mellett a láncon vezetett férj, aki mióta meglátta az első ősz hajszálát a tükörben, őrjöngve támad rá mindenre, ami fehér, egy keserédes vers a meg nem valósított álmokról vagy akár egy karinthys alapszituációt idéző házi feladat írás a gyerekkel. A poénok sokszor azonban csak félig ütnek.

Ami ugyanis hiányzik a dramaturgiából, az a precizitás. Sok jelenet túlságosan is elszáll, vagy éppen túl van írva: még javában tart, amikor érzésre már le kellett volna zárni. Ráadásul a hiba sem kevés: itt egy céltalan gesztikuláció, ott egy nyelvbotlás - ahogy a táncjelenetekből is feltűnően hiányzik az összehangolt mozgás.

40! - avagy Véges élet - Stefanovics Angéla

Ami azonban kétségtelenül megmenti a produkciót, az a felszabadult atmoszféra. Az alkotás egyfajta önvallomás, a négy, negyvenhez közeli színész végeredményben önmagán nevet. Az előadás egyszerre bensőséges és vicces, a színészek lelkesedése és jelenléte pedig magával ragadja a nézőt is. Stefanovics Angéla karakterei kétségbeesett komolysággal küzdenek a kor ellen, ami a végletekig feszíti az abszurd helyzeteket. Az orvosnál pisztollyal fenyegetőzve tagadja a születési dátumát, holott az az anyakönyvi kivonatából lett kimásolva, máskor pedig szeretője előtt próbálja eltitkolni gyermekét, még akkor is, amikor a gyerek már hangosan bömböl mellettük. De remekül hozza a vasaló- és kávégéppé redukálódott feleséget és a magát huszonévesnek kiadó főnököt is, aki naivan és csodálattal csüng negyvenes alkalmazottja minden szaván. Keszég László és különösen Bánki Gergely szintén kaméleonhoz méltó átváltozásokon mennek keresztül.

40! - avagy Véges élet - Mészáros Béla

Az egyik legerősebb jelenet például egy fürdőszobában játszódik, anya és lánya szépítkezik, ahol a nem létező, csak elképzelt díszletek kivételesen ötletes használatának lehet az ember tanúja. Mészáros Béla ezzel szemben nem minden jelenetben találta el a megfelelő figurát, a bejátszott felvételeken vissza-visszatérő flúgos rohangálása erőtlen és hosszú.

Végeredményben a 40! avagy Véges élet egy még részleteiben kiforratlan, de összességében kellemes bohóckodás. Hála a színészi jelenlétnek, röpke másfél órára csak a negyvenéveseké a világ.

(2014. október 30.)

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr318001399

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása