7óra7

A Sorstalanság hanganyagának közzétételével köszöntik Kertész Imrét

A Sorstalanság hanganyagának közzétételével köszöntik Kertész Imrét

2014. 11. 08. | 7óra7

A felvétel 1994-ben, a Katona József Színház Kamrájában készült. Kertész Imre Az Író Színháza című sorozat egyik szerzőjeként három estén át - november 24., 25. és 27. - olvasta fel regényét, amely most 9 fejezetre osztva hallgatható meg a pimmedia.hu oldalán.

Kertész Imre Kertész Imre ma ünnepli 85. születésnapját. A Nobel-, Kossuth-, Herder- és József Attila-díjas író, műfordító első regénye, a Sorstalanság csak több évi várakozás után, 1975-ben jelenhetett meg. Főhőse egy kamasz fiú - maga az író, aki 14 éves korában megjárta Auschwitzot -, akit a náci haláltábor szörnyű tapasztalatai érleltek felnőtté.

Kertész Imre írásainak fő témái a 20. század szörnyűségei, a gyűlölködés, a népirtás, az emberi lelkekben élő embertelenség. Műveit több nyelvre lefordították, ő maga németből fordít, többek között Freud, Hoffmannstahl, Nietzsche, Canetti és Wittgenstein műveit ültette át magyar nyelvre. Az írót 1989-ben József Attila-, 1997-ben Kossuth-, 2000-ben Herder-díjjal tüntették ki.

Az irodalmi Nobel-díjat 2002-ben vehette át Sorstalanság című önéletrajzi regényéért. A könyvben egy tizenöt éves zsidó fiú nézőpontjából látjuk a második világháborút, a szélsőjobboldali kormány által szervezett zsidó kitelepítéseket és haláltáborokat. A regény a törékeny egyén és a történelem barbár önkénye közötti összecsapásban átéltek megörökítése. Ő az első magyar irodalmi Nobel-díjas.

Munkásságának dokumentumaiból 2012-ben archívumot hoztak létre a Berlini Művészeti Akadémián. Többek között itt őrzik a Sorstalanság, A kudarc, a Kaddis a meg nem született gyermekért és a K. dosszié című kötetek, valamint számos esszé és beszéd kéziratát, továbbá az író 1961 óta vezetett naplóit, illetve 1988 óta keletkezett levelezését.

Kertész Imre idén augusztus 20-án a legmagasabb magyar állami kitüntetést, a Szent István Rendet vehette át Áder János köztársasági elnöktől, amivel megosztotta az irodalmi közéletet.

Kapcsolódó:

>>> Rangos jelölés a Sorstalanság magyar előadójának New Yorkban

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr837994107

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása