7óra7

Felolvasószínházi estek a Hunnia Kávézóban

Felolvasószínházi estek a Hunnia Kávézóban

2014. 11. 05. | 7óra7

A Nagyítás-estekkel a szervezők a kiválasztott témának, alkotónak valamely kevésbé ismert aspektusára helyezik a hangsúlyt, olyan kulturális csemegét kínálva, amely „kinagyít” néhány megismerésre érdemes részletet a magyar és egyetemes kultúra hatalmas anyagából.

A programsorozat keretében a Hunnia Kávézó havi rendszerességgel (havonta több alkalommal is) olyan felolvasó-esteket tart, amely új, eddig ismeretlen oldalról mutatná be a
klasszikus és kortárs irodalom alkotásait. A produkciók közt lennének olyanok, melyek különböző művészeti ágak egymásra gyakorolt hatását mutatják be, ezeken az esteken fontos szerephez jut majd az ének, egy-egy hangszer, valamint a szövegeket kísérő, annak képi világát folytató vetítés.

Hagyományt teremtve – élő rádiószínházi sorozat is készül majd az estek anyagából.

Az első programra november 11-én 20 órakor kerül sor, amikor A hegedűkészítő lelke című előadást mutatják be. A szöveget Sediánszky Nóra állította össze Claude Sautet Un Coeur En Hiver című filmje alapján.

Az alkotók így ajánlják az előadást: "Ha Isten, mint mondják, a maga képére teremtette az embert, akkor bízvást állíthatjuk, hogy az ember saját képére alkotta a hegedűt, helyesebben a nő képére, mert a hegedű gyönyörű istennő." (Yehudi Menuhin)

Stéphane, a hegedűkészítő zárkózott, különös ember. Miközben napjait kitölti a hangszerek, a műhely fűrészporos világa, mély, szinte már emberi kapcsolatot ápol a kezei közül kikerülő hangszerekkel, a külvilág, a "hivatalos" emberi kapcsolatok megrémítik. Üzlettársa, barátja Maxime ilyennek szereti, ilyennek fogadja el, együttműködésük látszólag zökkenőmentes.

Egy nap azonban megjelenik életükben, Camille, a hegedűművész, Ravel szonátáival - és a biztosnak látszó egyensúly szép lassan felborul...

"A hegedű lelke egy lucfenyőből készült kis hengeres pálcika, ami a hangszer belsejében található, és nagyjából a láb magas hangok felőli oldalán ékelődik a tető és a hát közé. Ha
eltávolítjuk, a hangszer szinte teljesen megnémul, de ha csak egy milliméterrel elmozdítjuk, az is jelentős változást okoz a hangban. "

Előadják: Végh Péter, Melkvi Bea és Szakács Tibor.

A pontos helyszín: Hunnia Bisztró V. kerület, Bank u. 5.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr417994141

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása