7óra7

Dés András bemutatója a Szkénében

Dés András bemutatója a Szkénében

2014. 11. 02. | 7óra7

Dés Andrástól sohasem állt távol a műfaji korlátok átlépése és saját határainak feszegetése. Jazz-zenészként olyan hangszereken játszik, amelyeknek nincs valódi hagyománya a műfajban, a Konzervnyitó Akciócsoport című sorozatában a társművészetek képviselőit hívta vendégül interaktív zenés-beszélgetésre, gyerekműsoraiban az improvizáció és a kreatív játék a főszereplők.

A Farkasszem című előadás műfaji meghatározása nem könnyű feladat, hiszen nem nagyon találni előzményt, korábban nem volt példa hasonló jellegű előadásra. Egy jazz-zenész ütőhangszeres, aki fogja magát és az évek során felhalmozott zenei tudását színházzá alakítja.

Dés András "RIQ SOLO", Budapest Jazz Club

Dés hangszereinek segítségével lazán összefüggő jelenetek sorát állítja össze, amelyekben az emberek közötti viszonyrendszereket vizsgálja. A jelenetek során változik az arány a színház és a koncert között: van, ahol a színházi eszközök használata dominál és van, ahol a zene játssza a főszerepet. Mindehhez szigorúan szerkesztett dramaturgiát, olykor a spontán improvizáció varázsát, élő elektronikát és ősi ösztönvilágot idéző ritmusokat hív segítségül. És közben egy pillanatra sem feledkezik meg arról, hogy ő nem színész, hanem zenész, aki színházat játszik - olvasható a színház közleményében.

Dés András 2005-ben diplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz-tanszékén. Az elmúlt évek több meghatározó jazz együttesének tagja volt, és számos világhírű zenésszel játszott. 2010-ben előadóművészként Artisjus-díjat kapott, 2013-ban pedig a JazzMa.hu weboldal olvasói Az Év Ütőhangszeresének választották.

Az elmúlt évek során Dés egyéni ütőhangszeres szettet fejlesztett ki magának, melyen jobb kezével dobosként, a ballal pedig ütőhangszeresként játszik. Számos egyéb kézi ütőhangszert is használ, többek között a magyar kannát és ütőgardont, hangszereket a latin-amerikai tradícióból vagy keretes dobokat a világ különböző tájairól, amelyeket első, önálló színházi előadásában is használni fog.

A Farkasszem című előadás a bemutatón kívül novemberben még egy alkalommal, 19-én este látható.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr817994169

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása