7óra7

Az MMA támogatása nő, az NKA ellenben kevesebbet kap jövőre

Az MMA támogatása nő, az NKA ellenben kevesebbet kap jövőre

2014. 10. 31. | 7óra7

A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) az idei 4,53 milliárd után jövőre 5,27 milliárd forintos állami támogatással gazdálkodhat, saját bevétel nem szerepel a tervezetben. Köztestületi feladataira az MMA 2,36 milliárd, a titkárság igazgatására 1,52 milliárd, a Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézetre 174 millió, míg a Nemzeti Szalon programjaira 80 millió forintot költhet.

Fekete György, az MMA újra megválasztott elnöke a múlt héten beszélt arról, hogy mire költik - az ezek szerint tovább növekedő - költségvetési támogatást. Ami a titkárságot illeti, kitért arra, hogy "a Pesti Vigadó 'szellemi székház' és ott nincs hely az irodáknak, ezért szükségük van egy másik épületre is. A Vörösmarty téri üvegháznak jelenleg a 34 százalékát bérlik." A Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet céljára egy harmadik épületet, a Hild-villát veszik igénybe, melyet "történelmi hűséggel, minimális kiegészítésekkel állítanak helyre, ezáltal egy 21. századi intézmény színvonalának felel majd meg." Az intézet feladata a Kárpát-medencei kortárs magyar művészet történetének és elméletének kutatása lesz. Beszélt a Műcsarnokban működtetni szándékozott Nemzeti Szalonról, a Nemzet Művésze Díjról, és arról is, hogy a Pesti Vigadóban színház és étterem is működik majd.

Mindeközben a Nemzeti Kulturális Alap támogatása csökken, az idei 10,75 milliárddal szemben jövőre 9,7 milliárd forintos bevételt és 8,9 milliárdos kiadást várnak az intézménytől.

Összehasonlításul: ez a támogatás 2012-ben 10,166 milliárd, 2013-ban 11,7 milliárd forint volt. (Ebből 10 milliárd illetve 11 milliárd forint a Játékadóból származott.)
Az MMA 2012-ben 1,5 milliárd, 2013-ban 2,455 milliárd forint támogatást kapott, vagyis a jövő évi 5,27 milliárd forint a 2012-es összeg 3 és félszerese.

További, színházakat is érintő költségvetési tételek:

A települési önkormányzatok által fenntartott, illetve támogatott előadóművészeti szervezetek támogatása csekély mértékben, 11,34 milliárdról 11,32 milliárd forintra csökken. Az öt nemzeti minősítésű vidéki színház összesen 2,49 milliárd, további 39 fővárosi és vidéki színház összesen 6,96 milliárd forint állami támogatásban részesül.

A költségvetés jövőre 123 millió forinttal támogatja a települési önkormányzatok fenntartásában lévő táncművészeti és 1,74 milliárddal a zeneművészeti szervezeteket.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának fejezetében összesen további mintegy 38,3 milliárd forint szerepel kulturális célokra.

Jövőre a kormány - az idei 1,84 milliárd után - 1,53 milliárddal finanszírozza a Budapesti Tavaszi Fesztivál és a Budapesti Őszi Fesztivál megrendezését.

Kapcsolódó

Nemzet Művésze díj - Tíz kategóriában 69-en kapnak elismerést

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr217994179

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása