7óra7

FSZE – Fiatal Színházcsináló Emberek

FSZE – Fiatal Színházcsináló Emberek

2014. 10. 30. | 7óra7

Az egyetem rendező szakos hallgatói és frissen végzett színházi rendezői mellett a Maladype Színház, a Kompánia Színházi Társulat, a Nemzeti Színház és a Krétakör is képviselteti magát. A 6 alkalomból álló sorozat bemutatkozó beszélgetése október 27-én este 7 órakor lesz az egyetem Vas utcai épületében.

Totobé Anita (Kortárs online) Mennyire lehetünk elitisták? Kell építeni a nemzetet egy előadásnak? Van-e helye a mai magyar színházi életben a szerzői színháznak, kísérleti műfajoknak? Mennyire kell mobilnak lennie egy alkotónak vagy egy előadásnak? A gondolkodtatás vagy a szórakoztatás funkció fontosabb a színházban? Többek közt ezekre a kérdésekre keresik a válaszokat az első beszélgetés és az azt követő 5 alkalom folyamán a jövőre 150 éves egyetem fiatal alkotói.

A szervezők, az SZFE Elméleti Intézetének hallgatói fontosnak tartják, hogy a fiatal, 30 alatti színházcsináló emberek nyilvánosan vitázzanak egymással, beszélgessenek olyan témákról, amikről a 30 felettiek már lehet, hogy véres háborúkat folytatnának, vagy fásult köröket futnának. Az érintett témák tudományos szintű vizsgálata nem lehet célja egy ilyen beszélgetés sorozatnak, sem a teljes színházi élet minden szegmensének érintése, de jó eséllyel lehet belőle elgondolkodtató keresztmetszet. Az SZFE hallgatók pályájuk elején lévő, fiatal alkotókat hívtak meg, akik létrehoztak már a közönség számára sikeres, karakteres színházi előadást, de még nincs egyértelműen kialakult hangjuk, stílusuk.

Az első, bevezető, vitaindító beszélgetésen október 27-én este 7 órakor bemutatkoznak a kritikusok, és Hodászi Ádám moderálása mellett kinyitják a később következő témákat. A sorozatban résztvevő recenzensek: Totobé Anita (Kortárs online), Kézdi Beáta (Heti Válasz) Kovács Bálint (origo) Puskás Panni (Revizor online) Herczog Noémi (Magyar Narancs, Színház).

Kovács Bálint (origo) Az ezt követő első beszélgetésen - Popkultúra vs. magasművészet címmel - olyan kérdéseket járnak körül a meghívott színházcsinálók, mint: Mennyire lehetünk elitisták? Lehet-e hátat fordítani a népszerűségnek? Szükséges velejárója a jó színházcsinálásnak a népszerűség? Az eszmecsere résztvevői Fehér Balázs Benő, Kovács D. Dániel, Tárnoki Márk és Zsedényi Balázs lesznek november 19-én.

A további alkalmak a következő témákat érinti:

Mennyire veszem meg a színházat, mint egy pólót? Kell-e építeni a nemzetet egy előadásnak? (Alkotói végtermék vs. nemzeti tápanyag)

Van-e helye a mai magyar színházi életben a szerzői színháznak, kísérleti műfajoknak? (Kifejezésformák vs. lila ködök)

Lehet-e jó színházhoz jutni vidéken egy művelődési házban? Mennyire kell mobilisnek lennie egy alkotónak vagy egy előadásnak? (Kőszínházi emlékművek vs. tájbuszromantika)

A gondolkodtatás vagy a szórakoztatás funkció fontosabb a színházban? Mire ad pénzt az állam és mire a néző? Mennyire lehet tudatos döntés egy alkotó, egy előadás támogatása? (Ingyencirkusz vs. kultúrafogyasztás)

A beszélgetések az egyetem Vas utca 2/c szám alatti épületében a Nádasdy teremben zajlanak.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr557994335

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása