7óra7

A kávé, akárcsak a színház - Silviu Purcărete rendezés Temesváron

A kávé, akárcsak a színház - Silviu Purcărete rendezés Temesváron

2014. 10. 30. | 7óra7

Az alkotók receptje szerint: végy egy nemzetközileg is többszörösen elismert rendezőt, adj hozzá két társulatot, 36 színészt, 44 széket, 12 asztalt, 20 zsákot, majd öntsd nyakon több száz liter kávéval és hagyd érni két hónapig! Két hónap megfeszített munka után az eredmény pedig egy nem mindennapi színházi előadás, valahol az álom és a valóság határmezsgyéin, a végtelen kávéillatban.

Az előadás középpontjában a kávé fogalma, eszenciája, története, kultúrája, illata, színe és íze áll, a rendezés a színpadi improvizáció módszerével tesz kísérletet felszámolni a két társulat közötti nyelvi korlátokat. „A kávé, akárcsak a színház önmagában teljesen szükségtelen mégis nélkülözhetetlen része az életünknek – azaz, valójában egyik sem létfontosságú, mégis fogyasztjuk őket. A kávé maga az abszolút szükségtelenség” – vallja Silviu Purcărete, az előadás rendezője.

Moliendo café - plakát

Az előadás díszletét a többszörös UNITER díjas Dragoș Buhagiar álmodta meg, míg az előadás szerves részeként működő zene- és hangvilágot Vasile Șirli zeneszerző jegyzi.

„A Moliendo café többféle szempontból is egyedinek és eleddig példa nélkülinek számít. A német társulat számára ez az első alkalom, hogy Silviu Purcăretevel, valamint a magyar színházzal közösen hozhat létre egy előadást”– nyilatkozta Lucian Vărșăndan, a temesvári Állami Német Színház igazgatója.

„Az ellentétek és ellentmondások előadását sikerült létrehoznunk így közösen. A Moliendo café egyszerre több és kevesebb is annál, mint amit egy hétköznapi értelemben vett színházi előadás alatt értünk. Megvan benne minden, ami szükséges, mégis ha úgy akarnánk bármit kihagyhatnánk belőle. Maga a díszlet is ilyen... elementáris - mindent beborít, uralja a teret, mégis szinte láthatatlan, észrevehetetlen. Ami pedig a szöveget illeti - ami állítólag nélkülözhetetlen része egy színházi előadásnak -, az valahol a beszéd, a megformált szó előtt és mögött születik meg. Nincs hagyományos értelemben vett színpadi dialógus. Ami van az a játék szeretete... Meg ugye a kávé” – írja az előadás kapcsán Balázs Attila, igazgató.

A bemutató november 8-án, az Eurothalia Nemzetközi Színházi Fesztivál nyitónapján lesz, este 8 óra 30 perckor a Csiky Gergely Állami Magyar Színház nagytermében. A darab ezután novemberben még egy alkalommal, 21-én este 8 óra 30 perckor látható ugyanitt.

Kapcsolódó

>>> Csomótündér - Az évad első bemutatója Temesváron

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr737994191

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása