7óra7

Szivárványlány - Bukaresti vendégjáték a Radnóti Színházban

Szivárványlány - Bukaresti vendégjáték a Radnóti Színházban

2014. 10. 15. | 7óra7

A román nyelven, magyar felirattal látható produkciót a darab szerzője, Lia Bugnar rendezte - olvasható a Nagymező utcai színház közleményében.

Mint írják, a Szivárványlány egy magányos utcalány vallomása orosz szerelmes dalokkal kísérve. Az emlékezés két szinten történik: az elbeszélésben megjelennek a gyerekkor történései és az erkölcsi hanyatlás visszafordíthatatlan folyamata. A szeretetre és elfogadásra áhítozó prostituált Fellini Cabiriáját idézi, az előadás pedig a régi orosz filmek világára emlékeztet.

A színésznőnek indult drámaíró, Lia Bugnar mára sikeres színpadi szerzőnek számít Romániában, ez a monodrámája a nyolcadik színházi bemutatója. Az erősen nőközpontú, érzelemgazdag szöveg egy olyan lányt mutat meg a maga mezítelenségében, akinek a múltja boldog, a jelene szomorú, a kilátásai drámaiak. A nagyjából másfél órás monológot Tania Popa, az egyik legkiválóbb román színésznő játssza - hangsúlyozzák a közleményben, hozzátéve, hogy az előadásban fontos szerepet kap a zene, a színésznő népszerű előadók dalait énekli, zongorán Marian Hancu kíséri.

Radnóti Színház

Mint kiemelik, Tania Popa üstökösként robbant be a román színházi világba az 1990-es évek közepén. Megkérdőjelezhetetlen tehetségére hivatkozva Popát korengedménnyel már 16 évesen felvették a Színművészeti Egyetemre. Ezután a Bukaresti Nemzeti Színház színpadán debütált sikerrel Jean Giraudoux Ondine című darabjában.

A színésznő gazdag színházi és filmes múlttal rendelkezik, számos színházban játszott, köztük a Teatrul Micben és a Bulandra Színházban; 2004-ben a szintén Lia Bugnar által jegyzett You don't feel it here című előadásban nyújtott alakításáért a dublini Fringe fesztiválon a legjobb főszereplő díjára jelölték.

Tania Popa ezúttal a Szivárványlány című előadásban mutatja meg, milyen érzelemdús, édes-keserű és megrázóan hiteles tud lenni - olvasható a színház közleményében. Mint felidézik, a Szivárványlány című előadás a zsűri különdíját nyerte el 2012-ben a nagyváradi Rövid Dráma Fesztiválon, 2013-ban pedig Tania Popa kapta a legjobb színésznő díját a Román Komédia Fesztiválján (festCo).

A több mint 150 évvel ezelőtt alapított Bukaresti Nemzeti Színház a mai napig Románia egyik legfontosabb kulturális intézménye. Jelenlegi igazgatója, Ion Caramitru, akit művészi munkájáért és a kultúra népszerűsítéséért számos román és nemzetközi díjjal jutalmaztak, irodalmi estjével 2010 novemberében már vendégszerepelt a Radnóti Színházban. 2012-ben két bukaresti előadást láttak vendégül: a Különórát és Caramitru Eminescu-estjét.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr907994325

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása