7óra7

Három bemutató a héten a Katona József Színházban

Három bemutató a héten a Katona József Színházban

2014. 10. 15. | 7óra7

Rainer Werner Fassbinder Petra von Kant című darabját Székely Kriszta rendezésében mutatják be szerdán a Sufniban - olvasható a színház közleményében.

Rainer Werner Fassbinder az 1960-70-es évek német filmjének fenegyereke. A Petra von Kant egyik korai és talán legjelentősebb drámája, amely a belőle forgatott filmmel együtt a korszak paradigmaváltó alkotásaihoz tartozik a szerelem, a szexualitás, a nemi szerepek és az emberi kapcsolatok ábrázolásában.

Máté Gábor Az M/S Dömötör András rendezésében látható csütörtöktől a Kamrában. A német Peter Weiss először 1964-ben játszott darabjának teljes címe Jean Paul Marat üldöztetése és meggyilkolása a charentoni elmegyógyintézet lakóinak előadásában, de Sade úr rendezésében, amelyet legtöbbször Marat/Sade formában rövidítenek.

A számos brechti stílusjegyet viselő, "színház a színházban" felépítésű darab meghökkentő és egyedi módon ábrázolja az osztályok szűnni nem akaró harcát és az emberi szenvedést. A német színház egyik legsikeresebb szerzője művében felteszi a kérdést: az igazi forradalom vajon a társadalom vagy sokkal inkább önmagunk megváltoztatásában rejlik.

Joël Pommerat A két Korea újraegyesítése című darabjának magyarországi ősbemutatóját - a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivállal közös bemutatót - Máté Gábor rendezésében láthatja a közönség pénteken a nagyszínpadon.

Az előadás nem a politikáról szól, nem Koreáról és nem is Magyarországról. Mindenhol és mindenkire érvényes, egyszerre tragikus és komikus szituációkat mutat, egy francia újság "az emberi kapcsolatok fanyar kaleidoszkópjának" nevezte.

"A Két Korea újraegyesítése egymástól független pillanatfelvételek sorozata. Ezek a ironikus-humoros történet-töredékek leginkább olyanok, mint az egy témára írt novellák" - írja a darabról a szerző, aki a mai francia színház egyik legizgalmasabb alkotója, író, rendező, színházigazgató.

Joël Pommerat csak saját darabjait rendezi, munkamódszere alapja a színészekkel közös folyamatos kísérletezés és improvizáció. A két Korea újraegyesítését a párizsi Odéonban mutatták be 2013-ban.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr987994315

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása