7óra7

Rükverc után Hurok

Rükverc után Hurok

2014. 10. 09. | 7óra7

Kerékgyártó István elmondta: Hurok című regénye az idei könyvfesztiválra jelent meg. A mű színpadi adaptációját is ő készítette, a német változat pedig Révay Gézának, a Theater tri-bühne dramaturgjának a munkája. A darabot Bagossy László rendezi, de több magyar vonatkozása is van a produkciónak: az előadás díszlettervezője Bagossy Levente, jelmeztervezője pedig Balogh Renáta.

Az író kitért arra, hogy a 12. Stuttgarti Európai Színházi Találkozón, a SETT-en - amelyet november 7. és 23. között rendeznek meg - ezzel a darabbal szerepel a Theater tri-bühne; a Geldreigen november 13-án lesz látható. Hozzátette, hogy a fesztiválon a népes nemzetközi mezőnyben két magyar társulat is szerepel: a budapesti Katona József Színház a Szép napok a Pintér Béla és Társulata a Szutyok című előadásával vesz részt a rendezvényen.

A szerző elmondta, hogy előző, Rükverc című regényét Bécsben kiadták németül, és a stuttgarti fesztiválon tartanak egy könyvbemutatót, amelyen fel is olvasnak a kötetből, emellett az előadásról, a Geldreigenről is szó lesz.

Kerékgyártó István műve - akár a Rükverc amely színházi darabként is sikert aratott, és jelenleg is játsszák a Katona József Színház Kamrájában, Bán János főszereplésével - napjainkban játszódik. Az író kegyetlenül éles reflektorfénnyel pásztázza a magyar társadalom szinte teljes keresztmetszetét, a minisztertől a drogos fiúig, a nagyvállalati vezérigazgatótól a bolti eladóig.

Kerékgyártó István a címváltozásról elmondta: a német cím Arthur Schnitzler 20. század fordulóján írt Körtánc című művére utal, mivel a darab annak szerkezetét eleveníti fel. Mint mondta, Schnitzlernél az erotika, a szexuális aktus mozgatja a történetet, mindig újabb és újabb figurák megjelenésével. Művének szerkezete ugyanaz, de a pénz körtáncáról, körforgásáról szól. Nem a szexualitás, hanem az ember ember fölötti hatalma és a pénzszerzés vágya viszi előre a történetet.

A szerző kitért arra, hogy a mű korábban már megjelent színdarab formában is a Színház című folyóirat drámamellékleteként Puzzle címmel, és csak később írt regényt a darabból. Ezt olvasta el a Theater tri-bühne dramaturgja, Révay Géza és kereste fel azzal, hogy színre vinnék a regényt, nem tudván, hogy már létezik színdarab változata is.

A bemutatón látja majd először az előadást, annyit azonban tud róla, hogy az eredeti darabot a regényből átvett narrációval egészítették ki, furcsa passiójáték készült belőle, a nagyon mai, kemény szöveget csembaló-kísérettel emelik el.

Mint mondta, minden szerző örül egy ősbemutatónak, és különösnek tartja, hogy pont egy német színház tűzi műsorra a darabot. "Örülök, hogy meghívták Bagossy Lászlót, és remélem, hogy a darabot Magyarországon is megrendezi egyszer" - jegyezte meg.

Kerékgyártó István beszélt arról is, hogy az évad második felében Rükverc című darabját a kaposvári Csiky Gergely Színház és a kassai Thália Színház is bemutatja.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr217994361

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása