7óra7

Újra THEALTER U21 plusz a szegedi Régi Zsinagógában

Újra THEALTER U21 plusz a szegedi Régi Zsinagógában

2014. 10. 03. | 7óra7

Négy évvel ezelőtt hagyományteremtő céllal indult el az őszi kisfesztivál, és bár az idei programsorozat kis lépés céljaik felé, a szervezők büszkék rá, hogy máris számos fiatal tehetséget visszatérő vendégként láthatnak vendégül. De ezúttal is vannak, akik először mutatkoznak be a szegedi közönségnek.

Október 4-én este fél nyolctól a Manna Produkció és a Zsámbéki Színházi Bázis: III. Richárd című előadásával veszi kezdetét a IV. THEALTER U21 plusz kisfesztivál, melynek őszi programsorozata a Desszert címet kapta. A Shakespeare-feldolgozást fiatal alkotók hozták létre a Manna Produkció Tehetséggondozó Programjának keretében Dávid Áronnal a főszerepben, aki idén diplomázott a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen.

III. Richárd - Szabó Erika és Dávid Áron

A 90 perces előadás a III. Richárd és Isten között feszülő konfliktusra fókuszál, mint a tragédia fő feszültségforrására. Shakespeare remekművén keresztül a magyar, a közép-európai ember alapvető és visszatérő létkérdéseivel – hit, személyiség, hatalom – igyekeznek számot vetni a fiatal alkotók.

Október 8-án az ugyancsak pályájuk kezdetén álló, azonban máris jelentős elismeréseket magukénak tudó, a nyári THEALTER fesztiválon is nagy sikert arató k2 Színház mutatja be a Yorick visszatér – Rendszerváltás Baka István verseiből című estjét, melyet közönségtalálkozó követ. Baka István a huszadik századi magyar költészet szereplírájának egyik legnagyobb mestere. Híres-hírhedt figuráját, Yorickot kísérli meg életre kelteni a k2 Színház két fiatal színésze, hogy Hamlet udvari bolondjának pofátlanságával és zavarba ejtő közvetlenségével szóljon rendszerekről és váltásokról, költészetről és miegymásról.

Október 10-én az Amargant Színházi Műhely verskoncertezik a Régi Zsinagógában. Weiner Sennyei Tibor kortárs szerelemverseit Móga Piroska, a Kaposvári Egyetem végzős színművészhallgatója és Ilyés Lénárd színész elevenítik meg, A. D. Lukács (Lukács Ádám Dávid) zenei kíséretével. Ez alkalommal összművészeti eseményre várják az érdeklődőket: az irodalom, a zene és a színház összekapcsolódásának hangulatát Szabó Kristóf fiatal képzőművész festi meg a helyszínen.

A mi utcánk

Október 12-én ugyancsak egy irodalmi alkotás, Tar Sándor A mi utcánk című művének alakjai elevenednek meg a Régi Zsinagóga színpadán. Az Színház és Filmművészeti Egyetem és a Forte Társulat koprodukciójában készült vizsgaelőadás rendezője Horváth Csaba.

Az idei kisfesztivál, és egyben a szervező MASZK Egyesület őszi programsorozata október 14-én táncszínházi előadással zárul. A Your body – My landscape Berger Gyula és a holland Roos van Berkel első koreográfiai együttműködése. Az előadás a kölni bemutató után érkezik Szegedre, a DACS – Hollandia, királyság! rendezvénysorozat keretében.

A szervezők remélik, hogy a szegedi közönség ezúttal is a tőle megszokott kíváncsisággal fogadja a fiatalok és a már bizonyított alkotók produkcióit.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr957994447

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása