7óra7

Végső búcsút vettek Sztankay Istvántól

Végső búcsút vettek Sztankay Istvántól

2014. 09. 27. | 7óra7

Közös feladatunk, hogy megbirkózzunk Sztankay István hiányával, mert életműve mindannyiunké - búcsúzott a szeptember 12-én elhunyt színművésztől gyászbeszédében az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára.

Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára beszél a ravatalnál Sztankay István színművész búcsúztatásán a Farkasréti temetőben

Hoppál Péter emlékeztetett a Nemzeti Színház, a Madách Színház és a József Attila Színház egykori művésze életpályájának gazdagságára: 130 színházi szerepe, köztük Shakespeare, Moliére, Brecht, Schiller, Sarkadi, Sütő, Sánta figurái a magyar kultúra részei, ahogy 64 filmszerepe is - hangsúlyozta.

"De ki ne Sztankayt hallaná, amikor Belmondóra, Tony Curtisre, Gregory Peckre gondol? A most lezáruló életpálya olyan hatalmas, amelyet még sokáig fogunk elemezni, ismételni, igazodni hozzá" - fogalmazott az államtitkár, hozzátéve: "nagy színészt temetünk, akinek hiánya nem pótolható".

Szirtes Tamás rendező, a Madách Színház igazgatója mint "csodálatos, sokoldalú, izgalmas, modern" színésztől búcsúzott egykori kollégájától. Kiemelte, Sztankay István egy nagy színészgeneráció tagja volt, aki számára nem léteztek műfaji korlátok.

Kocsis Fülöp görög katolikus megyés püspök Sztankay István színművész búcsúztatásán a Farkasréti temetőben

"Napsugár volt a hangodban és napsugár volt a személyiségedben" - méltatta a színművészt.

Mint emlékeztetett, Sztankay István lételeme a színház volt, de számos emlékezetes alakítás fűződik a nevéhez filmszínészként, tévéjátékok szereplőjeként és szinkronszínészként is. "Mindez a sokszínű tehetség egy varázslatos emberben öltött testet" - mondta el Szirtes Tamás.

Besenczi Árpád színművész, a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház igazgatója felidézte azt a pillanatot, mikor húsz évvel ezelőtt a József Attila Színház folyosóján találkoztak Sztankay Istvánnal. Barátságukra emlékezve kiemelte, hogy kollégáival együtt emberséget, bölcsességet, humort és hazaszeretetet kaptak Sztankay Istvántól, akitől Illyés Gyula Haza a magasban című versével búcsúzott.

Léner Péter rendező, a József Attila Színház egykori igazgatója elmondta: 1950-ben, a gimnáziumban találkozott Sztankay Istvánnal, akinek színművészetis felvételijén is jelen volt. A főiskola után mindketten a miskolci színházba, majd onnan a Nemzeti Színházba szerződtek.

Sztankay István

A Madáchban a Csillag a máglyán és a Jövőre, veled, ugyanitt című darabokban megmutatta "a benne rejlő papot és komikust" is, amikor pedig Léner Péter lett a József Attila Színház igazgatója, barátját követve odaszerződött - idézte fel.

Sztankay Orsolya színművész édesapjától búcsúzva elmondta: jó Sztankay István gyermekének lenni: "rögtön megelőlegeznek nekünk némi szeretetet papa személyisége miatt" - fogalmazott.

Sztankay Istvántól számos pályatársa és tisztelője vett búcsút, többek között Bodrogi Gyula, Csurka László, Kautzky Armand, Kern András, Molnár Piroska, Reviczky Gábor, Schnell Ádám, Székhelyi József, Szerednyei Béla és Tordy Géza színművészek, Balázsovits Lajos, Karinthy Márton, Nemcsák Károly, Őze Áron és Puskás Tamás színházigazgatók, Kerényi Imre rendező, Bojár Iván András újságíró, Szakonyi Károly drámaíró, Sándor György humorista.

Kapcsolódó:

>>> Elhunyt Sztankay István, a nemzet színésze

>>> Jövő pénteken búcsúztatják Sztankay Istvánt, a nemzet színészét

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr387994483

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása