7óra7

Bencsik Orsolya győzött a Vajdasági Magyar Drámaíró Versenyen

Bencsik Orsolya győzött a Vajdasági Magyar Drámaíró Versenyen

2014. 09. 22. | 7óra7

A magyar dráma napja alkalmából szervezett megmérettetés díjnyertes alkotását a marosvásárhelyi Sebestyén Aba rendezte. A 23 éves álom című darab Bencsik Orsolya első drámája, eddig leginkább verseket és prózai műveket írt.

A legjobb rendezőnek a szabadkai Antal Attilát választották, aki Sándor Zoltán darabját állította színpadra.

Újvidéki Színház

A versenymű címét az újvidéki Magyar Szó című napilap hétvégi számából véletlenszerűen húzták ki szombat délelőtt. Ebből kellett a három szerzőnek, Balázs Attilának, Bencsik Orsolyának és Sándor Zoltánnak néhány óra alatt drámát írnia. Ezt követően három rendező - Antal Attila, Sebestyén Aba és Sorin Militaru - a szöveget színpadra alkalmazta, majd a vajdasági magyar színházak társulatainak segítségével vasárnap este előadta.

A Balogh Tibor színikritikusból és dramaturgból, G. Erdélyi Hermina színésznőből és Németh Ákos drámaíróból álló szakmai zsűri szerint a legjobb főszereplő Banka Lívia és Balázs Áron, az Újvidéki Színház színésze lett.

Az előadásokban az Újvidéki Színház társulata mellett a szabadkai Népszínház Magyar Társulat, a Kosztolányi Dezső Színház, a Zentai Magyar Kamaraszínház, a szabadkai Gyermekszínház színészei, valamint az Újvidéki Művészeti Akadémia diákjai vettek részt.

A drámaíróverseny célja, hogy serkentse a vajdasági magyar drámairodalmat. Az Újvidéki Színház művészeti munkatársa, Lénárd Róbert a sajtónak hangsúlyozta: a hosszú távú cél az, hogy "kineveljünk vajdasági magyar drámaírókat, mert a vajdasági magyar drámairodalom mint gyűjtőfogalom igazából nem nagyon létezik".

A Vajdasági Magyar Drámaíró Versenyt tizennegyedszer rendezték meg.

Kapcsolódó:

>>> Tizennegyedszer rendezik meg a Vajdasági Magyar Drámaíró Versenyt

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr677994539

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása