7óra7

Illúzió és tükröződés – Bánffy Miklós-kiállítás a Nemzeti Színházban

Illúzió és tükröződés – Bánffy Miklós-kiállítás a Nemzeti Színházban

2014. 09. 21. | 7óra7

Bánffy Miklós (1873-1950) politikusként, íróként, drámaíróként, díszlettervezőként egyaránt a magyar kultúrtörténet jelentős alakja – emlékeztetett a teátrum vasárnapi nyílt napján tartott kiállítás-megnyitón a Nemzeti Színház stratégiai igazgatója.

Nemzeti Színház

A. Szabó Magda közölte: a tárlat aktualitásához hozzájárul, hogy Vidnyánszky Attila rendezésében decemberben bemutatják Bánffy A nagyúr című darabját.

Magdó János volt kolozsvári főkonzul emlékeztetett: Bánffy Miklós születésének 140. évfordulójára 2013 végén hirdettek emlékévet, amely jelenleg is tart. Ennek egyik legfontosabb eseménye volt az a most Budapesten látható kiállítás létrehozása, amelyet az író-politikus szülővárosában, Kolozsváron hatezren láttak – jegyezte meg.
Bánffy esetében igazi polihisztorról van szó, aki minden területen jelentőset alkotott – hangsúlyozta.

Bánffy Miklós Magdó János elmondása szerint Bánffy Miklós Székely Bertalannál tanult festészetet; tehetségét bizonyítja, hogy az első világháborút követő zűrzavaros időszakban portrérajzolásból élt meg Hágában. Rajztehetségét már korábban, az Operaház intendánsaként is tudta azonban kamatoztatni, vezetőként pedig az ő nevéhez fűződnek Bartók Béla főműveinek bemutatói. Mégis íróként a legismertebb, drámái, novellái mellett máig Erdélyi történet című trilógiája Bánffy Miklós legolvasottabb műve – fűzte hozzá.

A diplomata felidézte, hogy Bethlen István kormányában Bánffy Miklós másfél évig töltötte be a külügyminiszteri posztot; nevéhez fűződik Magyarország felvétele a Népszövetségbe és Sopron visszatérése.

A szervezők szándéka szerint a Bánffy Miklós "tünékeny világát" megidézni hivatott kiállítás néhány hétig lesz látható a Zikkurat Kiállítótérben.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr797994541

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása