7óra7

Évadkezdés a Szputnyiknál

Évadkezdés a Szputnyiknál

2014. 09. 12. | 7óra7

Szputnyik Társulat

A Szputnyik Hajózási Társaság augusztus végi Leselkedők című előadásával immár a hetedik évadát kezdte meg. A Bodó Viktor által vezetett társulat továbbra is alapfeladatának tartja a szabad alkotófolyamatot, a kísérletezést. A színházi formanyelvek kutatása és megújítása éppen olyan fontos számukra, mint az, hogy klasszikus és kortárs műveket állítsanak színpadra. A társulat nemcsak saját produkciókat hoz létre, hanem koprodukcióban is dolgozik, így készült a Katona József Színházzal közös Anamnesis (2012), amit az idei évadban is játszanak, illetve a Vígszínházban tavaly bemutatott A revizor című Gogol-adaptáció. Ez utóbbi előadással nyitották meg szerda este Közép-Európa egyik legrangosabb színházi seregszemléjét, a Plzeni Nemzetközi Színházi Fesztivált és Plzen új színházépületét, a Nové divadlót. Az óriási érdeklődésre való tekintettel idén is műsoron tartják a Vígszínházban az előadást.

A Szputnyik Társulata rövid nyári szünet után az évadnyitót augusztus elején tartotta, és azonnal el is kezdődtek a Leselkedők című előadás próbái. Boross Martint, a Stereo Akt alapítóját és alkotócsapatát hívták meg egy helyszínspecifikus produkció létrehozására. A bemutatót augusztus 21-én tartották, a különleges előadást három alkalommal láthatta a közönség, akik egy lakógyűlésre érkeztek, és az udvaron ülve nézték végig a Jurányi ablakaiban játszódó előadást. A Leselkedők a Szputnyik életében újfajta kísérlet volt, célja pedig az, hogy az előadást más helyszíneken továbbjátssza.

A nyár végi bemutató után a társulat tagjai párhuzamosan három darabot kezdtek próbálni.

Bodó Viktor szeptember 5-től ismét Grazban dolgozik, Vinnai Andrással közösen írt Motel című darabját állítja színpadra, amelynek külön érdekessége, hogy ez volt a diplomarendezése a Zsámbéki Gábor által vezetett Katona József Színházban. A grazi változatban a Schauspielhaus színészei mellett Bach Kata, Kárpáti Pál, Király Dániel, Kurta Niké, Rainer Micsinyei Nóra, Szabó Zoltán, Tóth Péter, Vinnai András lesz látható. A bemutató október 24-én lesz. Anna Badora igazgató – aki évről-érvre meghívta a Szputnyikot – az utolsó évadát kezdte meg az osztrák színházban. A Szputnyik a Motellel búcsúzik, megtisztelő volt a Társulat számára ez a hosszan tartó együttműködés.

Eközben Kovács D. Dániel, a Színház- és Filmművészeti Egyetem utolsó éves rendezőhallgatója, aki idén a Szputnyiknál tölti gyakorlatát, Sean O'Casey akezdetvége című darabját rendezi a Jurányiban. Az előadásban Pető Kata, Jankovics Péter és Hajduk Károly lesz látható, a bemutatót október 31-én tartják. A fiatal rendező már kétszer dolgozott a Szputnyik társulatával, 2013 októberében mutatták be a Reflexet majd az évadot a Színház- és Filmművészeti Egyetemen készült vizsgarendezése, a Baal zárta. Az előadást november 6-tól a Jurányi Színháztermében láthatja a közönség.

Leselkedők

A társulat harmadik része pedig az idén alakult Mentőcsónak Egység, Fábián Gáborral és Pass Andreával az élen, színházi neveléssel foglalkozik. Első bemutatkozásuk egy interaktív színházi társasjáték, a Szociopoly lesz, amelyet a „GYERE” Gyerekesély Egyesülettel közösen hoznak létre. A Mentőcsónak ezúttal meghívott színészekkel dolgozik: Hay Annával, Gerle Andreával, Jaskó Bálinttal, Molnár Csabával, az előadás dramaturgja Róbert Júlia.

Az évad második felében a Szputnyik a következő bemutatókkal készül: Heilbronni Katica a Jurányiban (január 17.) Kovács D. Dániel rendezésében; tavasszal Bodó Viktor újra a Vígszínházban dolgozik, Brecht Koldusopera című darabját rendezi, májusban pedig a teljes társulattal hoz létre előadást. Júniusban egy nemzetközi projektbe kezdenek, aminek a végállomása októberben, Heidelbergben lesz. A 2014-2015-ös évad a tervek szerint a júliusi 25. szegedi Thelater Fesztivállal ér véget, ahol a Szputnyik csapata talál majd ki programokat a fesztivál résztvevői számára.

A társulathoz idén három új ember csatlakozott: Bach Kata, a Marton László vezette színészosztály egyik hallgatója egyetemi gyakorlatát tölti a társulatnál. A Szputnyik fontosnak tartja, hogy minden évben biztosítson gyakorlatos helyeket egy-két színésznek. Asszisztensként pedig Budavári Réka, asszisztens-gyakornokként Sápi Dalma segíti a munkát.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr757994609

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása