7óra7

Várjuk a csodát két részben – Hitgyógyász az Átriumban

Várjuk a csodát két részben – Hitgyógyász az Átriumban

2014. 09. 11. | 7óra7

A Hitgyógyász három egymáshoz láncolt ember története. Francis Hardy (Frank) különleges tehetségű ember: kézrátétellel gyógyít, azonban a csodatételre egyre ritkábban képes. Skócia és Wales apró falvaiban turnézik „műsorával”, áporodott templomi termekben tartja szeánszait a helyi betegeknek és nyomorékoknak; ám az „isteni adomány”, a kétségek, és a képesség megbízhatatlansága egyre jobban felőrlik a férfi életét.

Hitgyógyász – Ostorházi Bernadett

És nem csak az övét: az útitársaiét is. Felesége, Grace szerelmes Frankbe, követi mindenhová, miközben a férfi folyamatosan bántja és megalázza őt, nem ismeri el a feleségének. Frank menedzsere, Teddy a mutatványosok sekélyes világából, dudán játszó kutyák és madárnyelven beszélő nők mellől kerül a férfi mellé; utazásaik során beleszeret Grace-be, amit el kell hallgatnia, és soha semmilyen viszonzásra nem talál.

Hitgyógyász – Fehér László

A darab a három szereplő visszatekintő monológjaiból épül fel: történetük Frank nagy, llianbethiani csodatétele (Wales), Grace halva született gyermekének kinlochbervie-i eltemetése (Skócia), illetve Frank Írországba való visszatérése és egy ballybegi kocsmában bekövetkező halála köré szerveződik. Ahogy Fehér Balázs Benő, az előadás rendezője fogalmaz: az igazságot sok egymásnak ellentmondó információból, elhallgatásból, önámításból, önhazugságból és relativizálásból kell a nézőnek összeraknia.

Hitgyógyász – Bán Bálint

„Brian Friel Hitgyógyász című darabjával éppen azt kutatják a növendékek, hogy meddig mehetnek el önkiadásban, lélekfeltárásban, hol van a tehetségük határa, tehetségesek-e egyáltalán, űzhető-e ez a mesterség a személyiség deformálódása nélkül? És egyáltalán, mi az igaz, mi a hamis, mit lehet elérni szuggesztióval, hogy lehet manipulálni, és annak, aki manipulál milyen kételyei támadhatnak, netán hogyan őrölheti fel saját személyiségét?” (Bóta Gábor, Népszava)

A produkció – amelynek sajátos műfaja: várjuk a csodát két részben – a Színház- és Filmművészeti Egyetem idén végzett, Zsámbéki Gábor és Zsótér Sándor vezette színészosztályának nagy szakmai sikert aratott vizsgaelőadása, ami korábban a POSZT-on és a kecskeméti SZÍN-TÁR fesztiválon is látható volt. A Kultúrbrigád, az Átrium és a Színház- és Filmművészeti Egyetem közös előadásában Fehér László, Ostorházi Bernadett és Bán Bálint láthatóak.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr557994617

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása