7óra7

Hétfőn kezdődik az újbudai Shkaespeare-fesztivál

Hétfőn kezdődik az újbudai Shkaespeare-fesztivál

2014. 09. 11. | 7óra7

Köllő Miklós, az Újbudai Kulturális Intézet (Kulti) művészeti vezetője az MTI-nek elmondta: a tavalyi kétnapos, Csontváry jegyében megrendezett Újbuda Feszt után az idén William Shakespeare születésének 450. évfordulójához kapcsolódva rendezik meg az eseményt.

Elmondta: a fesztivál megszervezésekor arra törekedtek, hogy a reneszánsz életérzést, a kor hangulatát idézzék meg különböző műfajbeli produkciók, szabadtéri előadások, játékok, érdekességek felvonultatásával, reneszánsz vásárral.

"Sok-sok íz, zamat, szín keveredik a fesztiválon" - fogalmazott a szervező, hozzátéve, hogy minden korosztály megtalálhatja a számára érdekes programot a rendezvényen, amellyel a szórakoztató ismeretterjesztés is céljuk.

Köllő Miklós kiemelte: a Shakespeare-fesztivál a B'32 galériában két nemzetközi rangú művész, Jánoskuti Márta jelmeztervező és Székely László díszlettervező közös, Shakespeare-látomások című kiállításával nyílik. Este a Bourdon Együttes reneszánsz koncertje várja az érdeklődőket.

Mint mondta, hétfőtől csütörtökig a Kulti Szalonban Shakespeare-ről, a szerző műveiről és azok színreviteleiről szóló előadások hallhatók, majd filmvetítéseket tartanak. Péterffy András filmrendező, operatőr; Szabó Attila színháztörténész; Gombkötő Beáta evangélikus lelkész, teológus és Czékmány Anna színháztörténész tart előadást. Az előadásokat követően a hét folyamán Shakespeare-filmtükör címmel tartanak vetítést: Fehér György III. Richard, Baz Luhrmann Rómeó és Júlia, Kenneth Branagh Ahogy tetszik és Laurence Olivier Hamlet című alkotása is szerepel a programban.

Köllő Miklós kiemelte, hogy a B'32 színháztermében csütörtök este Kortárs Shakespeare címmel két különböző műfajú produkció látható: Mándy Ildikó Társulata táncszínházi előadással, az Erkel Ferenc Vegyeskar megzenésített Shakespeare-szonettekkel várja a közönséget.

Elmondta: a Trezor Galériában nyílik meg a 19-21. századi színházi Shakespeare-plakátok című kiállítás, amely magyarországi és külföldi alkotásokból válogat. A tárlatot pénteken délután Ács Piroska, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet igazgatója nyitja meg. A színházteremben este a Tabulatúra régizenei együttes koncertje hallható, majd reneszánsz táncbemutatót és táncházat tartanak.

A hétvégén délelőtt a Gárdonyi téren és a Bercsényi utcában reneszánsz sokadalom, kézműves vásár és bemutató, valamint gyerekprogramok várják a látogatókat.

Szombaton a Szent Gellért tér és a Gárdonyi tér között a Bartók Béla úton muzsikusok, gólyalábasok, óriásbábosok felvonulása szerepel a programban. Déltől a Gárdonyi téren dobkoncerttel, majd a Tarka Színpad előadásaival várják a közönséget.

Köllő Miklós kiemelte: szombat este a B'32 színháztermében Bolyki Zoltán vezényletével a Solti Szimfonikus Zenekar hangversenye hallható operaénekes szólistákkal. A produkció Shakespeare szerepét mutatja be az operairodalomban, a drámák alapján született zeneművekből hallhat válogatást a közönség - tette hozzá.

Vasárnap a Gárdonyi téren a BábAkalács Társulat és a Ziránó Színház előadása látható, a B'32 színháztermében a Petőfi Musical Stúdió Leonard Bernstein West Side Story című művéből ad elő részleteket, majd este a S.Ö.R. - Shakespeare Összes Rövidítve című produkció zárja a rendezvényt.

A fesztiválra a belépés ingyenes, de a színházi programokra előzetes regisztráció szükséges.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr357994619

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása