7óra7

Az Operaházban rendezték meg a szabad térre tervezett Szabadság Operagálát

Az Operaházban rendezték meg a szabad térre tervezett Szabadság Operagálát

2014. 09. 08. | 7óra7

A dalszínház szombat este a Szabadság Operagálával emlékezett meg a kelet-német turisták előtti határnyitásról a 25. évfordulón. A jeles eseményre négy világsztárt hívott egy színpadra a Magyar Állami Operaház, amelynek teljes kórusa és zenekara is közreműködött az esten Halász Péter főzeneigazgató vezényletével.


"A gálát eredetileg szabad térre tervezték és hirdették meg. A zsúfolásig megtelt Andrássy úti útszakaszon ezrek várták esernyőkkel Anja Kampe, Piotr Beczała, Ferruccio Furlanetto és Rost Andrea fellépését" - olvasható a közleményben.

Az épületfestéssel is egybekötött rendezvény azonban kis híján meghiúsult az időjárás miatt. Mivel sem a fellépő művészeket, sem a hangszereket nem akarta veszélyeztetni az Operaház, Ókovács Szilveszter főigazgató úgy döntött, hogy az épületben rendezik meg a gálát. A közönség soraiban helyet foglalt számos európai színházi és operavezető, többek közt Walter Kobéra, a Neue Oper Wien művészeti igazgatója; Ronan Allaire, a L'Opéra Grand Avignon főigazgatója és Aviel Cahn, az Opera Vlaanderen Antwerpen intendánsa és művészeti igazgatója.

Az intézkedésnek köszönhetően az eredetileg tervezetthez képes mindössze fél órás csúszással elkezdődhetett a gálaest. A műszaki személyzet ennyi idő alatt rendezte be a színpadot is, amelyre a teljes szimfonikus zenekar széksorai és kottapultjai is felkerültek. A gálaest hatalmas sikerrel ért véget, az azt követő, zárt körű fogadáson az európai operaélet prominensei elismerésüket fejezték ki a rendkívüli esemény lebonyolításáért.

Kapcsolódó:

>>> Nemzetközi konferencián vitatják meg az európai operajátszás helyzetét

>>> Szabadság Operagála szombaton az Opera előtt

>>> A vasfüggöny lebontásának 25. évfordulójára emlékezik az Operaház

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr247994667

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása