7óra7

Szabadság Operagála szombaton az Opera előtt

Szabadság Operagála szombaton az Opera előtt

2014. 09. 05. | 7óra7

Magyarország elmúlt 25 éve részint arról szól, hogy vívódunk a kommunizmus által ránk hagyott örökséggel, ennek vannak vetületei a művészeti életben is, amelyek szembenézést érdemelnek - mondta el az Ungarn für Deutschland - Opera for Europe címmel meghirdetett konferencia előtti sajtóreggelin az Operaház főigazgatója.

Ókovács Szilveszter kiemelte, hogy a tanácskozásra 20 országból több mint 40 vendég érkezett az Erkel Színházba.

A programsorozat szombaton az Operaház Szfinx-teraszán folytatódik, ahol délután Fehér Balázs Benő rendezésében mutatják be Donizetti A csengő című vígoperáját, majd a tavaly Almási-Tóth András által ugyanitt színre vitt Menotti-darab, A telefon látható, este pedig világsztárok részvételével tartanak ingyenes, szabadtéri operagálát - közölte a főigazgató.

Magyar Állami Operaház

Marton Éva operaénekes, a konferencia díszelnöke a rendezvénynek otthont adó Erkel Színház újranyitását méltatva felidézte: a teátrum mindig is a széles néprétegeket juttatta ahhoz a lehetőséghez, hogy kedvező áron élvezhessenek színvonalas operaelőadásokat.

Prőhle Gergely, az Emberi Erőforrások Minisztériumának nemzetközi és európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkára hangsúlyozta: a magyar zenei élet a rendszerváltás előtt is olyan közeg volt, amely mindig törekedett arra, hogy része legyen a nemzetközi vérkeringésnek.

Nem lehet vasfüggönnyel elválasztani egymástól a nyugati és a keleti operajátszást, a rendszerváltás előtt is voltak az Operaházban olyan előadások, amelyek által az intézmény kompatibilis maradt a nyugattal - mutatott rá.

Prőhle Gergely elmondása szerint a mesterséges korlátok 1989 óta eltűntek, de "a lelkekben még mindig maradtak korlátok", ezért van jelentősége a tapasztalatcserének. Fontos tanulni másoktól, ellesni a jó gyakorlatokat, a vendégek pedig megnézhetik, hogy mi történik most az Operaházban és az újranyílt Erkelben - emelte ki.

Walter Kobéra, a Neue Oper Wien művészeti igazgatója felidézte, hogy a 25 évvel ezelőtti politikai változások idején a bécsi művészeti életben is komoly átalakulás indult meg.

"Ma mindent meg kell tennünk, hogy megmutassuk, mi az, ami a zenei életben Ausztrián kívül létezik" - jegyezte meg, hozzátéve: az elmúlt években szoros kapcsolatokat alakítottak ki Magyarországgal, a Neue Oper Wien például egy hónap múlva Budapesten fog vendégeskedni az Armel Operfesztiválon.

Halász Péter, az Operaház főzeneigazgatója a szombati szabadtéri koncertről szólt.

Anja Kampe, Senta, Sieglinde és Leonora szerepeinek egyik legnagyszerűbb tolmácsolója az Andrássy úton felállított színpadon a Fidelióból és a Trisztán és Izoldából énekel részleteket.

Rost Andreát senkinek nem kell bemutatni Magyarországon, a szoprán holnap két magyar áriát ad elő: a Bánk bánból Melinda áriáját és Lehártól a Vilja-dalt - árulta el Halász Péter.

A nemzetközi operaélet egyik legnagyobb sztárja, Piotr Beczala Az álarcosbálból énekel, majd Kálmándi Mihállyal a Don Carlos szabadságkettősét, végül egy Lehár-áriát hallhat tőle a közönség.

A legendás Ferruccio Furlanetto már többször lépett fel Magyarországon, most a Don Carlosból Kálmándi Mihállyal egy duettet, Gremin áriáját, majd Zakariás imáját énekli - közölte Halász Péter.

Kapcsolódó:

>>> A vasfüggöny lebontásának 25. évfordulójára emlékezik az Operaház

>>> Megnyílt a 130 éves Operaház új évada

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr457994693

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása