7óra7

Megnyílt a 130 éves Operaház új évada

Megnyílt a 130 éves Operaház új évada

2014. 09. 01. | 7óra7

Az új évadban az Operaház jelentősen megújítja repertoárját: 25 premierrel, köztük 22 opera- és 3 balett-bemutatóval várják a hazai és külföldi publikumot.

Az évadnyitó társulati ülésen az Operaház három új örökös tagját köszöntötték az Andrássy úti palota színpadán, Lukács Gyöngyi Kossuth-díjas operaénekest, Palcsó Sándor Liszt Ferenc-díjas operaénekest és Szakály György Kossuth-díjas táncművészt, a Magyar Táncművészeti Főiskola rektorát, aki egyúttal mesterművész címet is átvehetett. Számos egyéb díjat, kitüntetést is átadtak az intézmény azon művészeinek és technikai-műszaki alkalmazottainak, akik kiemelkedő teljesítményt nyújtottak az elmúlt évadban.

Szakály György Kossuth-díjas balettművész átveszi a Magyar Állami Operaház örökös tagja és mesterművésze címet Ókovács Szilveszter főigazgatótól

Ókovács Szilveszter az Operaház pénzügyi helyzetéről elmondta: a cél az, hogy 2018 elejére elérjék azt a szintet, amely megfelel a 2002-ben 6,4 milliárd forintra emelt állami támogatás aktuális reálértékének. Jelenleg az intézmény állami támogatása 7,6 milliárd forint, a 2002-es összeg reálértéke pedig ma 11,3 milliárd forint lenne.

A főigazgató kitért az Operaház küszöbön álló felújítására is. Mint mondta, reméli, hogy október végéig megszülethet a kormányzati döntés, és mihamarabb megkezdődhetnek a tervek szerint 2018 tavaszáig tartó munkálatok. Az Operaház színpadtechnikájának és nézőforgalmi tereinek is meg kell újulnia, emellett létrehoznának egy új műhelyházat és próbacentrumot is.

Horváth Endre, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kabinetfőnöke a kulturális kormányzat nevében megígérte, hogy a tárca megad minden segítséget a felújításhoz. Hangsúlyozta, hogy a kormány kiemelt intézményként kezeli az Operaházat, és jelezte azt is, hogy az intézmény az elmúlt hónapban mintegy 1,5 milliárd forint rendkívüli állami támogatásban részesült a két ház zavartalan működésének biztosítására.

Ókovács Szilveszter kiemelte: ez az első évad, amelyet az Operaház már a felújított Erkel Színházzal kezdhet meg. Hoppál Péter kulturális államtitkár kifejezését idézve úgy vélte: "Ha valami, akkor az Erkel biztosan a +kulturális alapellátás+ része. Ennek a társadalomnak szüksége van erre a művészeti élményre, mindenkit gazdagít, hogy az Erkel működik". A főigazgató egyúttal emlékeztetett arra, hogy az Erkel megnyitásával a Magyar Állami Operaház a világ egyik legnagyobb operaintézményévé vált.

Solymosi Tamás balettigazgató bejelentette, hogy Nagy Iván balettművésznek, a Magyar Nemzeti Balett főtanácsadójának halála miatt a főtanácsadói poszt betöltésére Maina Gielgud balettmestert kérték fel, aki el is fogadta a feladatot. Gielgud 14 évet töltött az Ausztrál Balett élén, jelenleg szabadúszó tanár, színpadra állító balettmester és koreográfus. Mint egy korábbi sajtótájékoztatón felidézte, családi szálak fűzik Magyarországhoz, hiszen édesanyja, Gordon Zita színésznő magyar volt.

A KFT együttes performansza az Operaház évadnyitó társulati ülése előtt

Az évadnyitó társulati ülés előtt az Andrássy úti főbejáratnál a KFT adott ízelítőt vasárnap esti koncertjéből, amelyet Bál az Operában című albumuk megjelenésének harmincadik évfordulója alkalmából adnak az Operaházban.

Kapcsolódó:

>>> Átadták az Operaház új értékesítési centrumát

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr457994735

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása