7óra7

Társulati díjakat alapított a Zenthe Ferenc Színház

Társulati díjakat alapított a Zenthe Ferenc Színház

2014. 08. 26. | 7óra7

Simon Lajos színházigazgató Simon Lajos a társulati ülésen kiemelte: a Zenthe-kultuszt erősíti városukban, hogy a Salgótarjánhoz tartozó Salgóbányán, ahol a színész gyermekkorát töltötte, egy hónap múlva végeznek az egykori Bányász-kaszinó újjáépítésével, és ott emlékszobát rendeznek be Zenthe Ferenc tiszteletére, továbbá kialakítanak egy kisszínpadot is, ahol a színház előadásait játsszák majd.

Susán Ferenc, a társulat főrendezője a két új díjról szólva elmondta, hogy a Zenthe Ferenc-emlékplakettet a társulat ítéli majd oda az adott évadban a legjobb művészi alakítást nyújtó színészüknek. Ugyancsak Zenthe Ferenc-emlékplakettet kap az a személy vagy szervezet, aki vagy amely a legtöbb segítséget nyújtotta a színház sikeres működéséhez.

A főrendező hozzátette: színházuk alapítójáról, a Madách-díjas író-rendezőről, T. Pataki Lászlóról elnevezett emlékgyűrűt özvegye, a társulat tagja, P. Kerner Edit a Salgótarjáni Színházért Egyesülettel együtt alapította. Ezzel az elismeréssel ugyancsak a legjobb színpadi teljesítményt jutalmazzák. A díjakat szeptember 30-án, a tavalyi évad Vastaps-díjaival együtt adják át – tette hozzá a színházigazgató.

A 2014/2015-ös évadról Simon Lajos elmondta, hogy öt premierrel várják a közönséget. Susán Ferenc rendezésében mutatják be Szigligeti Ede Liliomfiját, Koltai Róberttel a főszerepben Moliere-től a Képzelt beteget, Gyuriska János rendezésében és Mikó István főszereplésével Harold Pintertől a Hazatérést, valamint Min nevet az ember? címmel egy nagy szereplőgárdát felvonultató zenés kabarét. A gyerekeknek Mózes Lajos A győztes szolgalegények című mesejátékával készülnek.

A színház műsorán a közönség összesen harminchét darabot láthat majd tizenöt bérletsorozatban. Mint az igazgató az évadnyitón kiemelte, bérletsorozatot szentelnek a 100 éve született Tolnay Klári emlékének, valamint "surranó bérletet" is hirdetnek azok számára, akik még nem tartoznak a rendszeres színházlátogatók közé.

Az új, családi bérletsorozat célja, hogy azok a családok, akik ritkán jutnak el egy-egy budapesti színházi előadásra, költségtakarékosan nézhessenek meg sikerdarabokat. Ilyenek lesznek például a Vígszínház vendégelőadásai, A dzsungel könyve és A padlás valamint a Nemzeti Táncszínház produkciója, a Csipkerózsika is - tette hozzá.

Simon Lajos beszámolt arról is, hogy eredményes tárgyalásokat folytattak a nógrádi városok polgármestereivel, így a társulatuk új előadásait bérletben viszik majd el a pásztói, bátonyterenyei, szécsényi, rétsági és balassagyarmati művelődési házakba. Emellett budapesti, illetve határon túli fellépéseket is lekötöttek már, és előadások cseréjét, valamint darabok közös színrevitelét tervezik az egri, a tatabányai, illetve a komáromi színházzal.

A Zenthe Ferenc Színház évadnyitó társulati ülésén egyperces néma csenddel, felállva emlékeztek a nemzet színészének özvegyére is, aki 2012-ben hozzájárult ahhoz, hogy salgótarjáni származású férje nevét vegye föl a helyi társulat. Zenthe Ferencné augusztus elején, 85 éves korában hunyt el.

Kapcsolódó:

>>> Tizenöt bérletet kínál a Zenthe Ferenc Színház

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr17994795

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása