7óra7

Gyüdi Sándor marad, Herczeg Tamás jön – szegedi igazgatóválasztások

Gyüdi Sándor marad, Herczeg Tamás jön – szegedi igazgatóválasztások

2014. 08. 07. | 7óra7

Döntött a szegedi közgyűlés: Herczeg Tamás 28 igen és 1 tartózkodás mellett lett a Szegedi Szabadtéri Játékok új igazgatója, Gyüdi Sándor 28 igennel további öt évig lesz a Szegedi Nemzeti Színház vezérigazgatója.

Herczeg Tamás Herczeg Tamás korábban kifejtette, hogy a Szegedi Szabadtéri Játékok hét éve vált önálló intézménnyé, s immár meg van a lehetőség a továbblépésre is. A kulturális menedzser úgy látja, meg lehet teremteni a játékok régen vágyott nemzetköziségét, ebben nyújthat segítséget Harangozó Gyula. A Kossuth-díjas táncművész közreműködik majd a darabjogok megszerzésében, a nemzetközi sztárok megnyerésében Oroszországtól az Egyesült Államokig. A magyar kulturális élet szereplői közül támogatja elképzeléseiket többek között az operaház és az operettszínház, valamint számos múzeum is - tette hozzá a szakember.

A fesztiváligazgatói posztra összesen négyen pályáztak: Herczeg Tamás mellett Kelemen Csaba egri színész - akinek neve lehetséges igazgatóként már korábban is felmerült -, őt Sasvári Sándor segítette volna művészeti vezetőként, Orbán Zoltán szegedi születésű újságíró, valamint Koltay Gábor Balázs Béla-díjas filmrendező, aki időközben visszavonta pályázatát.

Gyüdi Sándor A szegedi közgyűlés kulturális bizottsága első helyen Herczeg Tamás, második helyen pedig Kelemen Csaba pályázatát támogatta.

Gyüdi Sándor 2018. június 30-ig irányíthatja a Szegedi Nemzeti Színházat.

A Szegedi Nemzeti Színház igazgatói posztjára öten nyújtottak be pályázatot: Gyüdi Sándor mellett Juronics Tamás Kossuth-díjas táncművész, a teátrum jelenlegi művészeti vezetője; Balikó Tamás, a Pécsi Nemzeti Színház korábbi direktora;, Szolnoki Tibor színművész, énekes, valamint Vasvári Csaba, a székesfehérvári színház egykori vezetője, a Magyar Teátrumi Társaság alelnöke.

Gyüdi Sándor korábban kifejtette, hogy nem tervez drámai változásokat az ország harmadik legnagyobb színházánál. A művész a stiláris sokféleséget, kínálati bőséget szeretné megtartani a teátrumnál.

A szakember a döntési helyzeteket szeretné egyértelműbbé tenni azzal, hogy megszüntetné a művészeti vezetői posztot, amelyet jelenleg Juronics Tamás tölt be, ugyanakkor a balett tagozat vezetőjeként számítana a munkájára. Gyüdi Sándor a színház regionális szerepét erősítené a kapcsolatok szorosabbra fűzésével Szabadkával és Temesvárral.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr237999031

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása