7óra7

Bemutatókkal és díjátadóval zárult a 24. THEALTER

Bemutatókkal és díjátadóval zárult a 24. THEALTER

2014. 08. 05. | 7óra7

THEALTER-angyalok

9 nap alatt, 11 helyszínen 7 ország 26 alkotócsoportja mutatkozott be a 24. szegedi nemzetközi színházi fesztiválon. A fesztivál fontos missziója, hogy minél többek számára tegye elérhetővé a programokat: több mint 70 eseményt kínáltak az ide látogatóknak, de mindössze a programok egyharmadára kellett belépőjegyet váltani. Várakozásaik beigazolódtak: több előadást meg kellett ismételni a nagy érdeklődésnek köszönhetően, és az ingyenesen látogatható programok magasabb aránya ellenére a nézőszámot és a jegybevételt 25%-kal tudták növelni az elmúlt évhez képest. A színházi előadások mellett ingyenes szabadtéri, irodalmi és szakmai programokkal várták az érdeklődőket. A fesztivál lebonyolításában 24 önkéntes volt a szervezők segítségére.

Balog József, a fesztivált szervező MASZK Egyesület elnöke A fesztivál díszvendége Urbán András rendező, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház igazgatója volt. Az itthon Jászai Mari- és Párhuzamos Kultúráért-díjjal, Szerbiában pedig Vajdasági Magyar Művészeti Díjjal, Avantgárd Hagyományai Díjjal, valamint Joakim Vujić-díjjal kitüntetett alkotó két előadását láthatták a nézők.

A találkozó hagyományaihoz híven idén is képviseltette magát az utánpótlás, a fesztivál programjának újra kiemelt része volt a műhelymunka. A színházi képzésben résztvevő fiatalok részére meghirdetett THEALTER Tea for Two tréningkurzusok vezetésére a fesztivál díszvendége, Urbán András, Horváth Csaba, valamint Gemza Péter és Mészáros Tibor vállalkoztak. A workshop címe: Hallasd a hangod! – Antigone Realoded a kurzusok résztvevői közösen dolgozva fogalmazták újra, igazították magukra a klasszikus dráma problematikáját. A munkafolyamatot fiatal színházi újságírók dokumentálták, az izgalmas tréningbemutatókat a fesztivál nyitó, illetve záró napján láthatta a közönség.

A találkozó programjában 4 premier, valamint az Újvidéki Színház Végel László regénye nyomán készült, többszörösen díjnyertes Neoplanta című előadásának magyarországi bemutatója is szerepelt. A produkciók közül 7 csak Szegeden volt látható, a fesztivál ideje alatt.

A fesztivál nyitó napján tartották a sex, drugs, gods & rock ’n’ roll című előadás ősbemutatóját, a produkció az Aradi Kamaraszínház, a fesztivált szervező szegedi MASZK Egyesület és a Bakelit Multi Art Center koprodukciójában készült, ősztől Aradon és Budapesten is látható lesz.

A színházi programok keresztmetszetet adtak a szegedi, illetve szegedi kötődésű alkotók munkáiról, és a közönség a Déli Vonal szellemében vendégül látott külföldi alkotók mellett bepillantást nyerhetett több határon túli magyar műhely munkájába is, valamint találkozhatott a hazai független szcéna legjobbjaival, fontos előadásaival.

Nagy érdeklődés kísérte a szabadtéri programokat is: korosztálytól függetlenül szerzett varázslatos élményeket a szegedieknek és az ide látogató turistáknak az Élőkép Színház Pirosruhásokja és népszerű volt a szentesi Horváth Mihály Gimnázium végzős irodalmi-drámai tagozatosainak szintén az Antigoné-problematikára reflektáló Gyűlölni nem… című utcaszínházi produkciója, amely a 7. Ördögkatlan Fesztiválon is látható lesz.

A szakmai kísérő programok között idén is helyet kapott a kritikus szekció, a beszélgetések a THEALTER Rádió adásaival együtt meghallgathatóak a Rádió Mi, Szeged nonprofit, civil közösségi rádiójának honlapján.

Az eseményekről a fotókkal illusztrált THEALTER-blogok és az Ex-stasis, a fesztivál lapja is tudósított, és idén is forgattak THEALTER Híradókat, melynek adásai szintén elérhetőek lesznek a fesztivál honlapján illetve a Facebookon

Szeged évtizedek óta részese a regionális és a nemzetközi színházi életnek – ezt kevés magyar város mondhatja el magáról. Ennek a jelenlétnek meghatározó alkotóeleme a THEALTER fesztivál, amely a független színházak egyik legfontosabb hazai fóruma, megjelenési lehetősége, találkozási pontja a közönséggel – amely idén is igennel szavazott a függetlenekre Szegeden.

Kapcsolódó:

>>> Szakmai workshopok a 24. THEALTER Fesztiválon

>>> Urbán András rendező lesz a szegedi THEALTER Fesztivál díszvendége

>>> Sex, drugs, gods & rock ’n’ roll – Ősbemutató a szegedi THEALTER-en

>>> Kezdődik a THEALTER Fesztivál Szegeden

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr827994917

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása