7óra7

Spinoza Zsidó Fesztivál szeptemberben

Spinoza Zsidó Fesztivál szeptemberben

2014. 07. 30. | 7óra7

A szervezők MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a programok sora Heller Ágnes estjével kezdődik. A fesztivál második napján a decemberben elhunyt Bächer Iván politikai kabaréját láthatja a közönség Az én zsidó kabarém címmel. A pesti kabaré hanyatlásáról és túléléséről szóló előadás műsorra tűzésével az író szellemi hagyatékának állítanak emléket. A produkcióban Fesztbaum Béla, Eszes Fruzsina és Rácz Attila játszik.

Spinoza Zsidó Fesztivál

A Címzett ismeretlen címmel Kulka János, László Zsolt és Pető Kata szereplésével látható előadás, amelynek alapja két barát levélváltása. A darabbeli leveleket Los Angelesben, illetve Németországban írják 1932-34 között, a levélváltás megmutatja, miként zúz szét egy barátságot a 20. század legsötétebb időszaka.

A fesztivál közönsége láthatja a Rose című monodrámát is, amelyben Rose, az idős zsidó nő mondja el életét. A Ilan Eldad rendezte előadást Vári Éva játssza. Székhelyi József rendezésében és szereplésével a Karinthy, a Frici című produkciót is műsorra tűzik. A darab a Kohn-család története és egyben korrajz is. Én, Királyhegyi! címmel az 1900-ban született Királyhegyi Pál humorista alakját megidéző kabarét láthat a közönség.

Karinthy, a Frici - Székhelyi József

A színpadról száműzött dizőz, Heltai Jenő és Szép Ernő megzenésített verseinek ünnepelt előadója, Sólyom Janka élete elevenedik meg a Ki volt Sólyom Janka? című produkcióban szeptember 15-én. Az előadást Czeizel Gábor rendezte, akinek egy másik színrevitele, a Spinoza és Rembrandt című zenés játék is helyet kapott a programban.

Van-e a zsidóknak külön történelme? címmel Ungvári Tamás estjére várják a nézőket. Gettó-melódiák címmel Klein Judit énekesnő előadásában jiddis dalok és sanzonok hangzanak el a Spinoza fesztiválján, amelynek programján Zsolnai Júlia Én nem vagyok magyar? című produkciója is szerepel.

A fesztiválon nagy hangsúlyt kapnak a dokumentumfilmek. A Radó Gyula által készített, Schwarcz Sándor Debrecenje című portréfilmet, valamint a Hogyan mondd el fiadnak...? című filmet - amelyben 2005-ben az akkor kilencvenöt éves Fejtő Ferenc beszél - is levetítik.

Szeptember 20-án délután látható a rendező Rézbánya Borban című, Radnóti Miklós emlékére készült dokumentumfilmje. A szerbiai Bor rézbányáiba hurcolt mintegy 6000 magyar zsidó sorsáról, életéről, haláláról szóló filmben hét bori munkaszolgálatos mondja el élete történetét.

A fesztiválon bemutatják a Nemes László író-műfordítóról szóló Légüres térben című dokumentumfilmet, amelynek rendező-operatőre Solymos Tamás, valamint Szenes Hanna - Anikó címmel Dénes Gábor filmjét is láthatják az érdeklődők. Istenhit Auschwitz után? címmel Balázs Gábor eszmetörténész, Talmud, Tóra és a többiek címmel pedig Gábor György tart előadást.

A fesztiválon klezmer-koncertek, irodalmi előadások is várják a nézőket.

>>> A 12. Spinoza Zsidó Fesztivál színházi programja a 7 óra 7-en

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr617994923

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása