7óra7

Urbán András rendező lesz a szegedi THEALTER Fesztivál díszvendége

Urbán András rendező lesz a szegedi THEALTER Fesztivál díszvendége

2014. 07. 18. | 7óra7

Az idén 24. alkalommal jelentkezik a THEALTER, Magyarország egyetlen, évente megrendezett nemzetközi színházi fesztiválja, a hazai színházi élet egyik legrangosabb, európai viszonylatban is jegyzett összművészeti eseménye.

Az immár 24. alkalommal megrendezett kortárs színházi seregszemlén hagyomány, hogy fiatal színészek, rendező- és dramaturghallgatók számára tréninget szerveznek - mondta a színházi szakember a fesztivál programját bemutató sajtótájékoztatón.

A találkozó hagyományaihoz híven idén is képviselteti magát az utánpótlás. A fesztivál programjának újra kiemelt része a műhelymunka. Az idei képzés központi témája az Antigoné. A workshop címe: Hallasd a hangod! – Antigone Realoded a kurzusok résztvevői közösen dolgozva fogalmazzák újra, igazítják magukra a klasszikus dráma problematikáját, a munkafolyamatot fiatal színházi újságírók dokumentálják. A fesztivál nyitó produkciójaként Urbán András rendezésében a résztvevők azt mutatják be, hogy az aktuális hatalomhoz való viszony miként alakítható színházi tetté. A fesztivál egyik záró darabja is tréningbemutató: a résztvevők Horváth Csaba és Gemza Péter koreográfusok vezetésével dolgozzák föl Antigoné történetét.

Urbán András saját társulatával, a szabadkai Kosztolányi Dezső Színházzal mutatja be a Rózsák című produkciót, amely Tolnai Ottó A kisinyovi rózsák című - a THEALTER-en már játszott - darabjának továbbgondolt változata.

A hazai független színházi előadások közül látható lesz a Forte Társulat – Szkéné Színház Horváth Csaba rendezésében készült Irtás című előadása. A fesztiválon két alkalommal mutatják be Pintér Béla és Társulata Titkaink című produkcióját.

Számos fesztiváldíjat nyert Végel László a 20. századi Újvidékről írt Neoplanta című regényének színházi adaptációja. A darab a vajdasági főváros multikulturális közegét tárja a nézők elé kisebbségi perspektívából Urbán András sajátos, provokatív módján. A darab magyarországi ősbemutatóját követően az érdeklődők a Kossuth-díjas drámaíróval is találkozhatnak a műről rendezett irodalmi beszélgetésen.

Balog József elmondta, hogy a július 26-ig tartó fesztivál programját igyekeztek úgy összeállítani, hogy szerepeljen benne az idei évad három-négy legfontosabb kortárs színházi produkciója, több meghatározó külföldi társulat és bemutatkozhasson az utánpótlás, a legfiatalabb generáció is.

A magyar produkciók nemzetközi kontextusát a főprogram negyedik pillére adja. A THEALTER karakterét megőrizve továbbra is a Déli Vonal szellemében, elsősorban Kelet- és Dél-Európa izgalmas színházai közül válogattak, és a hagyományoknak megfelelően vendégül látnak határon túli magyar alkotókat is.

A tervek szerint színes, ingyenes kísérőprogramokban sem lesz hiány idén sem, az egész estés színházi előadások mellett zenei és irodalmi programot is kínálnak majd, az Élőkép Színház pedig Szeged utcáin szórakoztatja a nagyérdeműt a Pirosruhásokkal

THEALTER 2014 – előzetes / trailer

A szakmai programok részeként Jászay Tamás vezetésével naponta összeül a kritikus szekció. Idén is megjelenik az Ex-stasis, a fesztivál ingyenes lapja, lesz THEALTER Rádió, naponta frissülő THEALTER-blog, és mozgóképes tudósításokat is terveznek: idén is folytatódik a THEALTER Híradó sorozata.

A THEALTER központi helyszíne a Régi Zsinagóga és a Kisszínház, de az előadásokkal kilépnek a hagyományos színházi térből bízva abban, hogy ezzel sikerül új nézőket is megszólítani, a közönség így idén is láthat utcaszínházi előadásokat és lesznek felnőtteknek szóló bemutatók is a Rongy Kocsmában.

A THEALTER plakátját idén is Baráth Ferenc grafikusművész tervezte.

>>> A THEALTER Fesztivál műsora a 7 óra 7-en

Kapcsolódó:

>>> Szakmai workshopok a 24. THEALTER Fesztiválon

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr607995015

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása