7óra7

Tolnay 100 – Márai nyomdokán – A Színésznő címmel jelenik meg kötet

Tolnay 100 – Márai nyomdokán – A Színésznő címmel jelenik meg kötet

2014. 07. 16. | 7óra7

"Ez a könyv irodalmi tisztelgés Tolnay Klári előtt, aki már 1945-ben is megihlette az alkotókat, hiszen Márai Sándor versciklust és színdarabot is írt hozzá" - mondta Góg Laura, az emlékév megszervezésére létrehozott alapítvány elnöke az MTI-nek.

Hozzátette: a színésznőről olyan írók tollából születtek például kritikák, mint Kosztolányi Dezső vagy Pilinszky János. Mint rámutatott, a színháznak az irodalomra való hatását reprezentáló hagyományt szerették volna folytatni, arra ösztönözve a költőket, hogy akár Tolnay Kláriról, akár magáról a színházról, a színházi alkotófolyamatról írjanak verseket.

Tolnay Klári Tolnay Klárit romantikus barátság fűzte Márai Sándorhoz, az író 1945-ben hozzá írt Tíz vers (alcíme szerint Ismeretlen kínai költőtől Kr. u. a XX. századból) című szerelmes versgyűjteményét a színésznő csak Márai halála után hozta nyilvánosságra.

Góg János, a pályázat szervezője az MTI-nek felidézte, hogy a kétszeres Kossuth-díjas színművész születésének 100. évfordulója alkalmából az év elején hirdették meg a verspályázatot a Magyar Irodalomtörténeti Társasággal és a Faludy György Irodalmi Műhellyel közösen.

A pályázatra mintegy 70 pályamű érkezett, amelyek közül a zsűri 19 szerző 30-35 művét választotta ki, ezek jelentek meg a kötetben. Az első három - 80, 60 és 40 ezer forinttal járó - díj mellett négy különdíjat is kiadtak. A zsűri elnöke Baranyi Ferenc, tagja Turczi István és Pintér Lajos költő volt. A júniusi díjkiosztó ünnepségen az 1. díjat Jankovics Zoltán, a 2. díjat Madár János, a 3. díjat pedig Polner Zoltán költő kapta.

Góg János felidézte, hogy a Magyar Művészeti Akadémia júniusban, a Pécsi Országos Színházi Találkozón ünnepi ülésen emlékezett posztumusz tiszteletbeli tagjára, Tolnay Klárira. A Márai nyomdokán - A Színésznő című kötet előszavának Lengyel György rendezőnek az emlékülésén elhangzott szövegét választották - tette hozzá.

A kötetben a versek mellett találhatók Tolnay Klárit ábrázoló, kevésbé közismert fotók is, amelyeket magángyűjteményből és az Országos Széchényi Könyvtár Színháztörténeti Tárából válogattak a szerkesztők.

A Deák Palotában szerdán 18 órakor kezdődő kötet-bemutatón az V. kerületi önkormányzat művészeti ösztöndíjasai is fellépnek. Az eseményen részt vesz Baranyi Ferenc és Góg János is.

Tolnay Klári születésének 100. évfordulóján, július 17-én, csütörtökön a budapesti RaM Colosseumban gálaesten emlékeznek a színésznőre. Az Uránia Nemzeti Filmszínházban filmvetítéseket tartanak az emlékév keretében, a Madách Színházban és a Vígszínházban ősszel kiállítás nyílik, emellett október végén színháztörténeti konferenciát tartanak a Tolnay-centenárium programjaként.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr877994961

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása