7óra7

A Csárdáskirálynővel folytatódik a Szegedi Szabadtéri Játékok

A Csárdáskirálynővel folytatódik a Szegedi Szabadtéri Játékok

2014. 07. 11. | 7óra7

A Kossuth-díjas rendező emlékeztetett arra, jövőre lesz száz éve, hogy Kálmán Imre befejezte az eredetileg az Éljen a szerelem című művet. Az elmúlt évszázad során számos átdolgozás született, ki-ki hozzátett vagy elvett egy picit a darabból. A legnagyobb változásokat az 1954-es Kellér Dezső-féle verzió hozta, amely Honthy Hanna számára készült. Ezt követően ez a változat vált egyeduralkodóvá egészen az 1970-es, '80-as évekig.

Csárdáskirálynő

A Budapesti Operettszínház visszatért az eredeti változathoz, amely azonban mégis korszerűnek mondható – fogalmazott a művész, aki szerint így a darab nem az álmokról, a nosztalgiáról, "egy furcsa panoptikumról", hanem az őrült szerelemről szól.

A dalszövegek egy része is megváltozott. Erre azért volt szükség, mert 1916-ban még Csárdáskirályné címen futó magyar változat fordítása néhány hét alatt készült el, a dalok szövege pedig nem mindig illeszkedett a német verzióhoz és a szituációkhoz – közölte Kerényi Miklós Gábor.


A 2002-ben bemutatott és azóta számos országban sikerrel játszott előadást a fesztivál közönsége kizárólag a Dóm térre összeállított szereposztásban láthatja, amelyben olyan művészek is színre lépnek, akik még sosem játszottak a Csárdáskirálynőben. Dolhai Attila Edvin herceg szerepébe bújik, Leopold Máriát, Lippert-Weilersheim hercegét Szilágyi Tibor alakítja, Feri bácsit pedig Forgács Péter játssza. A fesztivál színpadára lépnek a karaktereiket régóta nagy sikerrel játszó művészek is, így például Bordás Barbara, Fischl Mónika, Boncsér Gergely, Dancs Annamari, Szendy Szilvi, Kerényi Miklós Máté, Szabó Dávid, Kállay Bori és Faragó András is.

Kálmán Yvonne, a zeneszerző lánya A Szabadtérire – Harangozó Gyula művészeti igazgató meghívására – ellátogat a világhírű zeneszerző legfiatalabb gyermeke, Kálmán Yvonne is. „Nem jártam még Szegeden, de tudom, hogy a Játékok helyszíne lenyűgöző, a nézőtere hatalmas, izgatottan várom, hogy láthassam, s nagyon hálás vagyok a Szabadtérinek, hogy meghívtak erre a különleges alkalomra, hiszen most az I. világháború kitörésének 100. évfordulója alkalmából mutatják be a darabot” – mondja a gyermekkorában népszerű művészek, például Molnár Ferenc vagy Marlene Dietrich társaságában is forgolódó Kálmán-lány.

>>> A Szegedi Szabadtéri Játékok műsora a 7 óra 7-en

Kapcsolódó:

>>> Elkezdődött a Szegedi Szabadtéri Játékok

>>> A Zorba, a görög a Szegedi Szabadtéri Játékokon

>>> Kezdődik a Szegedi Szabadtéri Játékok programsorozata

>>> Bemutatták a Szegedi Szabadtéri Játékok új fesztiválhelyszínét

>>> Gérard Depardieu Napóleon szerepében Szegeden

>>> Látványos fordulatot vett a Szegedi Szabadtéri

>>> Nyilvános a szegedi Háry János szereposztása

>>> Családi kikapcsolódást kínáló műsor az Újszegedi Szabadtéri Színpadon

>>> Mamma Mia! – olvasópróba a Madách Színházban

>>> Kihirdették a Mamma Mia! című musical szereposztását

>>> Plusz előadás a Mamma Mia!-ból a Szegedi Szabadtérin

>>> Mamma Mia! a Madách Színházban és a Szegedi Szabadtéri Játékokon

>>> A Csárdáskirálynő és Elfújta a szél – Szereposztást hirdetett a Szegedi Szabadtéri

>>> Mobil forgószínpad a Szegedi Szabadtéri Játékokra

>>> Megfordul a nézőtér – Műsort hirdetett 2014-re a Szegedi Szabadtéri Játékok

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr417994987

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása