7óra7

Színpadon A csemegepultos naplója – Bemutató Balatonfüreden

Színpadon A csemegepultos naplója – Bemutató Balatonfüreden

2014. 07. 09. | 7óra7

A Göttinger Pál rendezte előadás főhőse, a fiatal pesti író egy szép napon két dolgot határoz el: hogy egyedülálló lesz és hogy csemegepultosként fog dolgozni, hogy színt vigyen az életébe. Beleveti magát Budapest – és a Vásárcsarnok – sűrűjébe - írják az Orlai Produkciós Iroda MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint A csemegepultos naplójának szerzője korábban az MTI-nek elmondta, mindig is ki akarta próbálni, hogy milyen lehet piacon dolgozni és egyszer adódott lehetősége arra, hogy munkát kapjon egy budapesti csarnok csemegepultjánál. Mint mondta, a munkát magát legalább annyira élvezte, mint azt, amikor később megírta a regényt. Hozzátette: a piac maga a paradicsom egy író számára, hisz ott mindenféle ember megfordul, egymást érik az élmények, rengeteg anyagot lehet gyűjteni az íráshoz.

A csemegepultos naplója - próba - Göttinger Pál, Ötvös András

Gerlóczy Márton 2009-ben megjelent regényét a színpadon Ötvös András eleveníti meg, a kolbászok, a májasok, a kolozsvárik segítségével, ugyanis az előadásban ezek jelenítik meg a mellékszereplőket: a színész bábként mozgatja, játszik majd a tárgyakkal.

A darab több mint negyven "szereplőjét" a csemegepultból veszi elő a főhős, megjelenítve velük a szomszéd nénit, a munkatársait, a vásárlókat. A figurák életre kelnek, beszélnek, vitáznak, verekednek egymással. A próbákon a rendező munkatársaként Schneider Jankó bábszínész segített ötleteivel.

Gerlóczy Márton humorra építő, anekdoták füzéréből álló regényének színpadi változatát Lőkös Ildikó dramaturggal közösen készítette el a rendező.

A közlemény Göttinger Pált idézi, aki elmondta: a könyv egy rosszkedvű, cinikus emberről szól, aki úgy dönt, nem folytatja azt, ahogyan él vagy legalábbis kirándul belőle. A főhősnek kudarcai vannak a nőkkel, és megpróbálja a világot hibáztatni a saját ügyetlenségéért. "Úgy érzem, nekünk, az előadás alkotóinak sikerül ezt megfelelő gúnnyal kezelnünk. Vacaknak tartjuk, ahogy a nőkkel bánik - alpáriságát nézve saját marhaságainkon, korlátainkon derülünk" - jegyezte meg a rendező.

A csemegepultos naplója szeptembertől a Jurányi Inkubátorházban lesz látható.

Kapcsolódó:

>>> Göttinger Pál: Megszökni a vásárcsarnokba

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr67994997

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása