7óra7

Pénteken kezdődik a Gyulai Várszínház 51. évada

Pénteken kezdődik a Gyulai Várszínház 51. évada

2014. 07. 07. | 7óra7

Gyulai Várszínház Gedeon József igazgató a szerdai évadnyitó sajtótájékoztatón kiemelte: a hatvan napig nyitva tartó nyári teátrum kiemelkedő műsorral, három új bemutatóval és öt tematikus fesztivállal várja az érdeklődőket.

Az évad ünnepélyes megnyitóját pénteken, a háromnapos Körös-völgyi sokadalom megnyitójával együtt tartják. Az első előadás július 1-jén lesz: a tószínpadon Bognár Zsolt és Kiss Stefánia Munkácsy, a festőfejedelem című musicaljét adja elő a budapesti József Attila Színház. A produkcióval a város a 170 éve született festőgéniusz előtt tiszteleg, aki 16 éves korától néhány évet töltött Gyulán, itt tanult először festeni, és itt fedezte fel tehetségét Szamossy Elek festőművész.

Az idei évad első bemutatóját július 3-án láthatja a közönség: a Szentivánéji álom a Nemzeti Színházzal közös produkció, a X. Shakespeare Fesztivál nyitó előadása lesz David Doiashvili neves grúz rendező színrevitelében. Július 22-én A hold foglyai címmel Szerb Antal Utas és holdvilág című regényéből készült új színpadi művet mutatnak be a Ladics-ház udvarán Sopsits Árpád rendezésében. Július 31-én lesz Ábrahám Pál, Harmath Imre, Szilágyi László és Kellér Dezső 3:1 a szerelem javára című zenés vígjátékának premierje, a székesfehérvári Vörösmarty Színházzal közös produkciót Bagó Bertalan rendezi.

A nagy füzet - Nagy Norbert, Kádas József, Krisztik Csaba A vendégjátékok közül Gedeon József kiemelte a Forte Társulat két produkcióját, Kristóf Ágota A nagy füzet és Arany János Toldi című műveinek színpadi adaptációját, Zelei Miklós Zoltán újratemetve című történelmi darabját a Beregszászi Színház előadásában, Vidnyánszky Attila rendezésében, valamint a Vígszínház Popfesztivál 40 című zenés előadását Eszenyi Enikő rendezésében.

Az idei évadban is lesz kortárs magyar felolvasószínház, a gyerekeket mesedarabokkal és bábelőadásokkal várják. Koncertet ad Gyulán a Budafoki Dohnányi Zenekar, amely Hollerung Gábor vezényletével népszerű filmslágereket ad elő. Táncelőadást is láthat a közönség: az ExperiDance Esszencia című produkcióját hozza el a várszínházba.

A július 3-tól 13-ig tartó jubileumi Shakespeare Fesztivál programjában két kiemelt előadás is szerepel: Budapest után Gyulán is fellép világkörüli turnéja során a londoni Shakespeare's Globe, amely a Sok hűhó semmiért című komédiát adja elő Max Webster rendezésében. A Macbethet pedig a világhírű belga rendező, Luk Perceval színrevitelében, a szentpétervári Balti Ház Fesztivál Színház előadásában láthatja a közönség.

Idén először Shakespeare Fringe Fesztivál elnevezéssel kísérőrendezvényt is szerveznek, amelyen utcaszínházi előadásokat, zenés produkciókat láthatnak a vár előtt az érdeklődők. A szervezők azokat a jelentkezőket választották ki, akik utcaszínházi formában, a gyulai Vár előtt szívesen bemutatják Shakespeare darabjukat az érdeklődőknek. A produkciók esténként a vár előtt ingyenesen megtekinthetőek.

Kortársunk még Shakespeare? címmel kétnapos nemzetközi konferenciát rendeznek a fesztivál idején a Magyar Shakespeare Bizottsággal együttműködve, amelynek díszvendége a legnevesebb angol Shakespeare-kutató Stanley Wells professzor lesz.

Július 15-én a Gyulán nevelkedett, tavaly elhunyt Halmos Béla népzenész, népzenekutató emlékére népzenei és világzenei fesztivált rendeznek, amelyen a magyar népzene kiemelkedő képviselői tisztelegnek kollegájuk előtt. Fellép mások mellett Sebő Ferenc, a Muzsikás Együttes, Sebestyén Márta és Balogh Kálmán.

Július 19-én tartják a 23. Gyulai Vár Jazz Fesztivált, amelyen Diane Schuur kétszeres Grammy-díjas amerikai énekesnő mellett fellép a Dresch Quartet, a Hajdu Klára Quartet és a Gyulai Big Band. Másnap rendezik meg a IX. Vár Blues Fesztivált Sax Gordon amerikai szaxofonos és az olasz Luca Giordano Band, Tátrai Tibor és a Magyar Atom, a Pribojszki Mátyás Band és a Kéknyúl Hammond Band koncertjével.

>>> A Gyulai Várszínház műsora a 7 óra 7-en

Kapcsolódó:

>>> Londoni és szentpétervári előadás a gyulai Shakespeare Fesztiválon

>>> Júniusban indul a Gyulai Várszínház 51. évada

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr97995091

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása