7óra7

Új rendezésben mutatják be a Carment a Margitszigeten

Új rendezésben mutatják be a Carment a Margitszigeten

2014. 06. 27. | 7óra7

A Magyar Állami Operaház és a Szabad Tér Színház közös produkciójának címszerepét a fesztivál meghívására napjaink egyik "legkapósabb" Carmenje, Rinat Shaham alakítja, aki sajtónyilvános próbán mutatkozott be az Erkel Színházban pénteken.

Október végén az Erkel Színházban lesz látható a mű szintén Oberfrank Pál rendezésében, aki korábban úgy fogalmazott, hogy a Margitszigeten, majd később az Erkel Színházban színpadra kerülő két mű nem egyezik majd teljes mértékben, bár tervei szerint mindkét helyszínen franciául, magyar felirattal játsszák majd a darabot.

a címszerepet alakító izraeli Rinat Shaham a Carmen próbáján az Erkel Színházban

"Szó esett arról, hogy a recitativókat adjuk magyarul, ám mivel az énekszámokat amúgy is feliratoznunk kell, a kétnyelvűség színházi értelemben semmit sem tenne hozzá az előadáshoz" - vélekedett. A recitativókat több helyen néhány prózai mondattal váltotta ki a rendező, hogy még lendületesebbé, feszesebbé váljon a jelenetek sora.

Oberfrank Pál fontosnak tartja, hogy egyetemessé tegye a történetet, mert azt feltételezi, hogy kisebb-nagyobb mértékben mindenkiben jelen van a carmeni szemlélet és Micaela attitűdje. "Egyrészt mindannyian vágyunk a békés, harmonikus életre, másrészt bennünk van a szabadság iránti vágyakozás és a kíváncsiság, hogy új és új dolgokkal találkozhassunk. Azt hiszem, ha kimegyek az utcára, nagyon sok potenciális Carmennel és Don Joséval találkozhatok" - vélte a rendező.

Kiss B. Attila (Don José) és Létay Kiss Gabriella (Micaela) a Carmen próbáján az Erkel Színházban

Carment az izraeli énekesnő, Rinat Shaham alakítja július 4-én és 6-án, aki a legrangosabb operaházakban - például Hongkongban, Szentpétervárott, Hamburgban, Moszkvában és Sydney-ben - énekli a szerepet. A művésznő először mutatkozik be a magyar közönségnek. Micaelát Létay Kiss Gabriella énekli, Don José szerepében Kiss B. Atilla, Escamillóként pedig Kálmándi Mihály lép színpadra. A színpadképet Székely László, a jelmezeket Pilinyi Márta tervezi. A táncjelenetek koreográfusa Venekei Marianna.

>>> A Budapesti Nyári Fesztivál műsora a 7 óra 7-en

Kapcsolódó:

>>> Elkezdődött a Budapesti Nyári Fesztivál

>>> Színházi és zenei programok a Budapesti Nyári Fesztiválon

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr807995075

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása