7óra7

Megújult a Miskolci Nemzeti Színház óratornya

Megújult a Miskolci Nemzeti Színház óratornya

2014. 06. 27. | 7óra7

A miskolci teátrum 1823-ban, a mai Magyarország területén az első magyar nyelvű kőszínházként nyitotta meg kapuit, az eredeti épület azonban 1843-ban, egy tűzvészben elpusztult, a mai színház alapkövét 1847-ben tették le.

Az épületbe az 1880-as években vezették be a központi fűtést és a légszeszvilágítást, a torony építését éppen a nagy miskolci tűzvésszel indokolta Soltész Nagy Kálmán akkori polgármester.

Miskolci Nemzeti Színház A tornyot végül 1883. november 3-án adtak át, ez egyben a miskolci önkéntes tűzoltóegylet állandó őrhelyeként is szolgált.

Az átadás után alig fél évvel később került helyére Schauer Emil bécsi óragyárából a torony órája.

A torony "tűzfigyelési" funkciója évtizedekkel ezelőtt megszűnt, így ma már minden miskolci óratoronyként emlegeti a színház épületrészét.

A nagyközönség számára a torony nem látogatható, a padlástér ugyanis alkalmatlan az érdeklődők fogadására.

Kapcsolódó:

>>> 2014/2015. évad: Shakespeare-drámák állnak a miskolci teátrum kínálatának a középpontjában

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr167995079

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása