7óra7

Fesztivál és színházi találkozó kezdődött Vácon

Fesztivál és színházi találkozó kezdődött Vácon

2014. 06. 24. | 7óra7

Az idén második alkalommal megszervezett kulturális eseményen Magyarország, Szlovákia, Lengyelország és Csehország mintegy hatvan színésze vesz részt. A június 24. és 29. között zajló programsorozat keretében a színházi előadások mellett koncerteket is élvezhet a közönség, de szakmai kerekasztal-beszélgetésre is sor kerül. A programban kéthetes workshop is szerepel.

Harrach Péter, az Országgyűlés kereszténydemokrata frakciójának vezetője, a rendezvény egyik védnöke a nyitóeseményt megelőző sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: az 1335-ös visegrádi királyi találkozónak jelentős diplomáciai, politikai és kereskedelmi hatása volt, és az akkori megegyezés "most – évszázadok után - kulturális együttműködéssel egészül ki".

Kis Domonkos Márk, a nemzetközi találkozó megálmodója, a Váci Dunakanyar Színház ügyvezető igazgatója felidézte, hogy a tavalyi első találkozó a V4-ek magyar elnökségéhez kapcsolódott, a mostani program időzítése a magyar elnökség lezárásához kötődik.

Az igazgató hangsúlyozta: az aktualitást a rendszerváltoztatás 25. évfordulója is adja, amely témája lesz a workshop keretében készülő, négy ország színészei által létrehozott Tetszettek volna forradalmat csinálni című záró előadásnak.

Szombaton nagyszabású kerekasztal-beszélgetést rendeznek, ahol a színházi kultúra elmúlt 25 év alatt történt változásairól és a jövő kihívásairól lesz szó. A magyar színházi szakmát Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója, Szakolczay Lajos irodalomtörténész, kritikus, Angi János, a debreceni Déri Múzeum igazgatója, valamint Kis Domonkos Márk képviseli, és részt vesznek a beszélgetésen szlovák, cseh és lengyel színházi szakemberek is.

A hat nap alatt a közönség találkozhat a szlovákiai Zsolnai Városi Színház (Szlovákia), a lengyel Jan Kochanowski Színház, a csehországi Tesin Színház valamint a debreceni Csokonai Nemzeti Színház előadásával, koncertet ad a Csík zenekar, a Quimby, Dolhai Attila, valamint Hobo és bandája is.

A létrehozók szándéka szerint a váci rendezvény nem egyszerűen nemzetközi színházi találkozó, hanem olyan, határokon átívelő színházi együttműködés, amely nemcsak összehozza a négy ország művészeit és a közönséget, hanem tapasztalatcserére és az egymástól való tanulásra is lehetőséget ad.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr667995095

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása