7óra7

Pénteken kezdődik a magyar színházak fesztiválja Kisvárdán

Pénteken kezdődik a magyar színházak fesztiválja Kisvárdán

2014. 06. 16. | 7óra7

Nyakó Béla, a rendező Kisvárdai Várszínház és Művészetek Házának igazgatója elmondta, hogy a fesztiválon tizenöt határon túli és négy hazai társulat vesz részt.

Erdélyből kilenc, Délvidékről négy, míg a Felvidékről két társulat mutatja be programját Kisvárdán.

Marosvásárhelyről a Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata, a Yorick Stúdió és az Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház lép fel. Nagyváradról a Szigligeti Színház és a Lilliput Társulat, valamint Csíkszeredáról a Csiki Játékszín, Gyergyószentmiklósról a Figura Stúdió Színház, Kolozsvárról az Állami Magyar Színház, míg Sepsiszentgyörgyről a Tamási Áron Színház a fesztiválrésztvevő.

A délvidéki magyar színjátszást a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház és Népszínház Magyar Társulata, valamint az Újvidéki Színház és a Tanyaszínház képviseli. A felvidékit pedig a Kassai Thália Színház és a Révkomáromi Jókai Színház, s a kassai társulattól bemutatkoznak a TeatRovás Műhely színjátszói is.

Az anyaországi színjátszást a budapesti Katona József Színház, a József Attila Színház, valamint az Orlai Produkciós Iroda, illetve a debreceni Csokonai Nemzeti Színház reprezentálja.

Nyakó Béla tájékoztatása szerint a zsűri és a közönség tizennyolc versenyelőadást láthat a programban, továbbá lesz nyolc versenyen kívüli bemutató is.

A rendezvény pénteken "nulladik nappal" indul, 20 órától könnyűzenei koncert lesz a kisvárdai Főtéri Színpadon, Kasza Tibor, Kállay-Saunders András és Vásáry André fellépésével.

A fesztivál szombati programjában - amikor a megnyitóünnepséget rendezik - a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház Az ember komédiája míg a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata Hogyne, drágám! című versenyelőadása szerepel. A szabadkaiak 19 órától a Művészetek Háza színháztermében lépnek fel, míg a marosvásárhelyiek előadása a Várszínpadon lesz.

A fesztivál ideje alatt két kiállítást rendeznek, az egyik a holokauszt színházi áldozatainak, míg a másik a fesztivál előadásainak fotótárlata.

A kísérő program része a 4. Kisvárdai Rockmaraton koncert, amelynek időpontja június 28. Továbbá minden nap "Régi ízek szabadtűzön" címmel gasztronómiai bemutatót és kóstolót is tartanak, hagyományőrző szakácscsapatok részvételével.

Kapcsolódó:

>>> Idén is megrendezik a kisvárdai fesztivált

>>> Összeállt a Magyar Színházak XXVI. Kisvárdai Fesztiváljának programja

>>> Stuber Andrea: Menekülő útvonal a szakmaiság erősítése

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr797995163

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása