7óra7

Magyar Nemzeti Táncegyüttesként folytatja a Honvéd Táncszínház

Magyar Nemzeti Táncegyüttesként folytatja a Honvéd Táncszínház

2014. 06. 13. | 7óra7

Zsuráfszky Zoltán, a - Honvéd Férfikart is magába foglaló - Honvéd Együttes művészeti vezetője elmondta: a táncegyüttes fő feladata "táncos gyökereink, táncos anyanyelvünk szolgálata", és ezt legjobban az új név fejezi ki. Hangsúlyozta: tovább akarja vinni a Honvéd Táncszínház és a korábban beolvadt Budapest Táncegyüttes örökségét is.

Honvéd Táncszínház - Napszédítő / Páva-variációk

Zsuráfszky Zoltán szerint a névváltoztatást az is indokolja, hogy a honvéd cégnév használata egyre többször okozott zavart elsősorban a nemzetközi kommunikációban, hiszen katonai jellegű szervezetre utalt. A társulatot fenntartó Honvéd Együttes Művészeti NKft. elnevezése nem változik, mint ahogy a Honvéd Férfikar név sem.

Zsuráfszky Zoltán az együttes kiemelt produkciójáról, a Székely Dózsa György című "tánckrónikáról" szólva elmondta: a néhány éve elkészült és bemutatott, idén nyárra felújított darabot magyarországi és határon túli turnéra viszik. Az előadások közül kiemelte a július 19-i sepsiszentgyörgyit, ahol 20-25 ezer néző láthatja a darabot, valamint az augusztus 22-i előadást, ahol a közönség a nyári fesztivál keretében, a felújított Margitszigeti Szabadtéri Színpadon élheti át újra az 500 évvel ezelőtti történetet. A nyári turné további állomásai Temesvár, Veszprém, Nyíregyháza, Kolozsvár, Szekszárd és Szabadka, ősszel pedig a budapesti közönség további két alkalommal láthatja még a darabot az Erkel Színházban - tette hozzá.

Strausz Kálmán, a Honvéd Férfikar karigazgatója elmondta: az együttes az elmúlt négy évben a komolyzene irányába bővítette profilját. Kiemelte az Operaházzal és a Nemzeti Színházzal való szoros együttműködésüket: rendszeres fellépők az Erkel Színházban játszott operákban és a Vidnyánszky Attila rendezte Johanna a máglyán című darabnak is részesei. Folytatni szeretnék a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében adott koncertjeiket is - tette hozzá.

Bolvári-Takács Gábor, a Honvéd Együttes Művészeti NKft. ügyvezető igazgatója arról számolt be, hogy a növekvő bevételeknek és a működés racionalizálásának köszönhetően pénzügyi helyzetük stabil. Elmondta: fenntartójuk, az Emberi Erőforrások Minisztériuma a tavalyi 425 millió forint után idén 475 millió forinttal támogatja az együttest, a növekményt 130 munkavállalójuk általános béremelésére fordítják.

Szólt arról is, hogy bár az együttes fenntartója 2001 óta nem a Honvédelmi Minisztérium, hanem a mindenkori kultúráért felelős tárca, nem szakadt meg a jó kapcsolatuk a honvédséggel; legutóbb januárban írtak alá együttműködési szerződést, amelynek keretében országszerte számos honvédelmi rendezvényen lépnek fel továbbra is.

Az 1949-ben alakult Honvéd Együttes érdemeit Magyar Művészetért Díjjal, Magyar Örökség Díjjal, valamint Prima Primissima díjjal ismerték el. Az együttes tánctársulata, új nevén a Magyar Nemzeti Táncegyüttes az ország legnagyobb létszámú (20 pár) hivatásos néptáncegyüttese. A 40 tagú, Bartók-Pásztory-díjas Honvéd Férfikar - az észt állami férfikar mellett - Európa egyetlen hivatásos férfikórusa.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr757995307

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása