7óra7

Czukor Balázs: Operett, nem csak rajongóknak

Czukor Balázs: Operett, nem csak rajongóknak

2014. 06. 13. | 7óra7

Czukor Balázs

Czukor Balázs rendező beszélt a produkcióról.

Miért döntöttetek úgy, hogy egy kultikus darabot mai köntösbe öltöztettek?

*Czukor Balázs:* Eredetileg Gólyakalifát rendeztem volna Szombathelyen bérleten kívüli előadásként, aztán hirtelen úgy alakult, hogy mégis bérletes előadást kell létrehoznom. Kissé destruktívnak éreztem az öngyilkosság és a skizofrénia körül mozgó darabot bérletes előadásként színpadra állítani, így változtattam az eredeti terven. Akkor jött be a képbe a Mágnás Miska. Tehát egy kicsit kényszer szülte előadás.

Nem bántad meg a választást?

*Czukor Balázs:* Egyáltalán nem. Egyébként Szaida ötlete volt, hogy operettet válasszunk. Azt gondoltam, érdekes lehet, ha úgy teszünk, mintha egy operettel kínálnánk meg a közönséget, aztán valami mást kap. Habár nagyon távol áll tőlem a műfaj, izgatott az az infantilizmus, hogy a prózai jelenetek között váratlanul dalra fakadnak a színészek. Ez a nem életszerű szituáció valahogy felszabadítóan hatott ránk, elkezdtük megérezni, hogy több mindent elbír a műfaj. Mindemelett szerettük volna komolyan venni a darab által kínált problémákat úgy, hogy mégis egy könnyen fogyasztható előadást hozzunk létre.

Mennyire haladtatok az eredeti darab problematikája alapján? Vagy teljesen újszerűek a problémafelvetések?

*Czukor Balázs:* Szinte mindenben követtük az eredeti darabot. A leglényegesebbnek azt találtuk, hogy a társadalmi különbségek okozta feszültség hogyan nyúl bele egy szerelmespár életébe. Ezek sajnos még ma is időszerű problémák.

Cudar világ - középen: Kovács Gergely

Sokan úgy tartják, hogy ha nem Fedák Sári és Rátkai Márton alakítják a főbb karaktereket, nem ez a Mágnás Miska született volna meg. Nehéz volt megtalálni a kortárs Miskát és Marcsát?

*Czukor Balázs:* Kovács Gergőnek, aki Miskát játssza, nagyon erős az igazságérzete, főként erre próbáltam meg támaszkodni. Alberti Zsófi temperamentuma pedig nagyon közel áll Marcsáéhoz. Egy korábbi közös munkánknál többször nagyon élesen összevesztek, aztán percekre rá kibékültek. Azt éreztem, hogy ez egy jó táptalaj lehet ahhoz, hogy egy igazán vérbő párost alakítsanak. Próbáltunk figyelni arra, hogy úgy formáljuk a jeleneteket, hogy a színészek személyiségével összhangban legyen. A próbafolyamat alatt nagyon jól összekovácsolódott a társaság. Sok volt a közös ötlet. Remélem, az összes szereplő a magáénak érzi a darabot.

Miért a Mágnás Miska dalainak egyikéről, a Cintányéros cudar világról kereszteltétek el az előadást?

*Czukor Balázs:* Alberti Zsófi ötlete volt a cím. Azért tetszett, mert a nézőnek egyből beugrik a Mágnás Miska, másrészt utal az előadás sötétebb részeire, hogy a befolyásos és gazdag emberek lenézik és megalázzák az egyszerű embereket.

Cudar világ - Kovács Gergely, Vlahovics Edit

Politizál is az előadás?

*Czukor Balázs:* Nem, abszolút kerültem mindenféle politikai aktualitást. Hétköznapi társadalmi problémákat próbáltunk érinteni. Baracs műemlékvédelmi hivatalnál dolgozik, Korláthy gróf pedig le szeretne bontatni egy műemlék épületet, hogy plázát építsen a helyére, ezért megpróbálja megvesztegetni őt. Az engedélyek megvásárlása, az építkezések körüli sikkasztások mindennaposak.

Hogyan fogadta a közönség a darabot?

*Czukor Balázs:* Nagyon jól, pár napja lement az utolsó előadás Szombathelyen, és nagyon nagy tapsot kaptunk. Habár ez eredetileg egy stúdióelőadás, ahol egy szál hegedűvel és egy zongorával kísérjük a dalokat, remélem a városmajori nagy térben is jól fog működni.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr947995201

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása