7óra7

A Győri Balett Nyizsnyij Novgorodban lépett fel

A Győri Balett Nyizsnyij Novgorodban lépett fel

2014. 06. 11. | 7óra7

A társulat Velkei László Kodály című koreográfiáját és Ben van Cauwenbergh La vie en Rose című darabját mutatta be az Andrej Szaharov Nobel-békedíjas orosz tudós emlékének szentelt Nemzetközi Művészeti Fesztiválon. A Győri Balett fellépése a neves oroszországi fesztivállal egy időben zajló Nyizsnyij Novgorod-i Magyar napok egyik csúcspontja volt egyben - mondta el az előadást követően az MTI-nek Baranyi András, a Balassi Intézet Moszkvai Magyar Kulturális Központjának igazgatója.

A Volga menti nagyvárosban május 29-én a Victor Vasarely magyar származású képzőművész alkotásaiból megnyíló kiállítással kezdődtek a Magyar napok.

Kodály

A Nyizsnyij Novgorod-i Szaharov Fesztivált, amely az egyetlen orosz tagja az Európai Fesztivál Szövetségnek, a világ 40 legnevesebb ilyen rendezvénye között tartják számon, minthogy az orosz és a nemzetközi zenei élet és más művészeti ágak legtekintélyesebb szereplőit vonultatja fel. 1992 óta kétévente tartják meg, de eddig még nem volt magyar szereplője - hívta fel a figyelmet Baranyi András.

Olga Tomina, a Nyizsnyij Novgorod-i Filharmónia vezetője, a fesztivál igazgatója elismeréssel beszélt a Győri Balettről: "Számunkra csodálatos felfedezés volt a magyar társulat, a terem zsúfolásig megtelt, a nézők állva tapsoltak, éltették a művészeket, akik igazi ünnepet varázsoltak Nyizsnyij Novgorodba".

Győri Balett Kiss János, a Győri balett igazgatója az MTI-nek az előadást követően azt mondta, hogy tavaly két táncospárral már volt alkalmuk fellépni a Volga menti városban, és úgy tűnik, a mostani előadásnak máris van újabb "hozadéka", mert a napokban a kelet-oroszországi Szaranszk város Opera-és Balettszínházának igazgatója azzal a javaslattal kereste meg őket, hogy novemberben náluk lépjenek fel. Hozzátette: a múlt pénteken Pozsonyban az Eurocontext.sk című nemzetközi színházi fesztivál keretében vendégszerepeltek több külföldi társulattal együtt.

A Győri Balett igazgatója arról is beszámolt, hogy Kálmán Imre Csárdáskirálynő című operettjének balett változatát a dalmű bemutatásának 100. évfordulóján, 2015. november 17-én Budapesten, majd Bécsben és Szentpéterváron szeretnék előadni. Reményei szerint az előadással Moszkvába is eljutnak majd.

Íjgyártó István moszkvai magyar nagykövet elégedetten nyilatkozott Magyarország több mint két éve hivatalába beiktatott Nyizsnyij Novgorod-i tiszteletbeli konzuljának, Elada Nagornajának a munkájáról, amely komoly fejlődést, látványos sikereket hozott a magyar-orosz kapcsolatokban. Ezt bizonyítja a keddi rangos kulturális esemény is.

Elada Nagornaja elmondta, hogy a Magyar napok keretében kedden turisztikai kerekasztal-konferenciát tartottak. Ezen kifejezték abbéli reményüket, hogy közvetlen repülőjárat indul városukból Magyarországra.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr977995229

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása