7óra7

Díjátadó a Magyar Színház évadzáró ülésén

Díjátadó a Magyar Színház évadzáró ülésén

2014. 06. 06. | 7óra7

Magyar Színház Őze Áron megtartotta évad végi beszédét az új, társulatot érintő eseményekről. Ezt követően Göttinger Pál, a színház főrendezője lépett színpadra, aki mindenkinek megköszönte az évadban tett munkáját.

Őze Áron megbízatása 2015. január 1-ig szól, az igazgató már korábban bejelentette, hogy újra fog pályázni a teátrum vezetésére. Az igazgató a díjak átadása előtt beszélt az elkövetkezendő pályázati évadról is. „Fel kell emeljük a fejünket!”– mondta. „A következő évadban egy erős pályázati anyaggal készülök, s azon leszek, hogy még egy ciklus erejéig folytassuk a megkezdett munkát” – fejtette ki az igazgató.

Ezután Iglódiné Fábry Zsuzsát szólította színpadra, aki 2011 óta adja át az Iglódi Istvánról elnevezett emlékgyűrűt. A díjazott Jegercsik Csaba lett.

A társulat nagy tapssal köszöntötte Moór Mariannát, aki a jövő évadban ünnepli pályájának 50. jubileumát, és aki a 2014/2015-ös évadban Szabó Madga Az őz című darabjának lesz főszereplője.

Ugyanekkora taps kísérte Breuer Ottót, a színház nyugalmazott főügyelőjét, aki idén töltötte be 80. életévét. „Halkan mondom, de igaz. Szeressétek az ügyelőt, mert nélküle nem tudtok élni” – köszönte meg a társulat szeretetét Breuer Ottó.

Főnix-dí­j / Dombi Lí­via iparművész által készí­tett üveg főnixmadár A Főnix-díjat 2003 óta ítélik oda: ebben az évadban a társulat titkos szavazása alapján egy férfi és egy női főszereplőt díjaztak, a vezetőség pedig a színház egy munkatársának szavazhatja meg a díjat.

A legjobb női szereplő díját, az idén Jászai Mari-díjjal jutalmazott Ruttkay Laura vehette át. Legjobb férfi szereplőnek Szatmári Attilát tartotta a társulat, a vezetőség által odaítélt Főnix-díjat pedig Magony Enikő korrepetitor kapta.

Idén is Horváth Illés kapta a nézőktől a legtöbb voksot, így a közönségdíjat ő vihette haza.

*2014/2015-ös évad*

A jövő évadban a nagyszínpadon Jeney Zoltán Rév Fülöp című darabja Göttinger Pál rendezésében október 11-én debütál. A szerző a Magyar Színház felkérésére készít színpadi változatot lovagregényfolyamából.

Shakespeare Macbeth című művét Horgas Ádám rendezésében tűzik műsorra december 13-án. A rendező-zenész-koreográfus az előző évadban bemutatott Vérnásszal már megkezdett látványszínházi munkát ezúttal a nagyszínpadon folytatja.

Astrid Lindgren Harisnyás Pippi című művét Novák Eszter rendezésében láthatja a közönség, szintén a nagyszínpadon. A darab bemutatóját 2015. március 21-én tartják.

A nagyszínpadi vasfüggöny mögötti téren Mary Shelley regénye nyomán Frankenstein címmel mutatnak be előadást Koltai M. Gábor rendezésében. Az Orlai Produkciós Irodával közös produkciót 2015. február 7-én láthatja először a közönség. Szálinger Balázs Köztársaság című darabját 2015. május 10-től játssza a színház ezen a helyszínen. Az előadást a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának művészeti vezetője, Keresztes Attila rendezi.

A Sinkovits Imre Színpadon Puskin Anyegin című művét Molnár-Keresztyén Gabriella rendezésében láthatja a közönség. A darab bemutatóját november 22-én tartják. Kárpáti Péter Tótferi című művét Vidovszky György állítja színpadra 2015. február 14-i premierrel. Szabó Magda Az őz című művét Őze Áron rendezésében mutatják be március 14-én.

Az új évadban a társulathoz szerződik a pályakezdő Ágoston Péter mellett Gáspár Tibor színművész.

Kapcsolódó:

>>> Magyar Színház: Nyolc bemutató a jövő évadban, újra pályázik Őze Áron

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr1007995269

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása