7óra7

A ravasz tanár és a ravasz rendező – tantermi ötletek A viharhoz

A ravasz tanár és a ravasz rendező – tantermi ötletek A viharhoz

2014. 06. 05. | 7óra7

A Magyartanárok Egyesületének tagjai tanítási segédleteket készítenek olyan előadásokhoz, amelyekre biztosan érdemes elmenni a diákokkal.|

*Pillanthatunk úgy egy szigetre tévedt, szerencsétlen, hajótörött, ázott kompániára, mint potenciális színi társulatra? Esetleg mérjük is fel, milyen nézőcsalogató darabot lehet kihozni belőlük, ha már ide vetette őket a jó vagy rossz sorsuk? Elég kézbe venni a színlapot, és máris kezdhetünk töprengeni a népszerű műfajokon és a bevett színházi szerepkörökön.*

A vihar - Gálffi László, Pogány Judit

Első ránézésre talán szokatlannak tűnik az ötlet, pedig nem új. Shakespeare drámájáról, A viharról már régóta rebesgetik, hogy Prospero valójában egy rendező-alakmás, akinek varázshatalmában épp a színház varázshatalma mutatkozik meg. Az Örkény Színház előadásában ez az értelmezés olyannyira hangsúlyos, hogy még a súgó és az ügyelő is ott üldögél a színpad-szigeten.

A vihar - Nagyhegyesi Zoltán, Törőcsik Franciska A diákok az előkészítő órán alaposan felkészülnek abból, hogy mi hozható ki egy gazdag alaphelyzetből, aztán elképzelik, lerajzolják, elmondják, milyen színészre bíznák a légies, tündéries szellem, Ariel szerepét. Miért is? Azért mert egy ravasz tanár (egy ravasz rendezőhöz hasonlóan) gátlástalanul él a hatásfokozó eszközökkel –, nem árt, ha az előadás egyik különösen kedves poénja minél nagyobbat szól….

A színházi este utáni iskolai órán szigorúan visszatérünk saját kiindulópontunkhoz, és összevetjük vele a látottakat, azaz megvizsgáljuk, hogyan is varrta el a rendező-Prospero a szálakat. Kreatív írásra és klasszikus magyarórai elemzésekre is vannak ötletek az Örkény Színház IRAM programjának keretében készült tanári segédanyagban. Akik nem tudják elvinni diákcsoportjukat a színház saját színházpedagógusa, Neudold Júlia által tartott felkészítő, feldolgozó programra (az úgynevezett FLESSre), ám mégis körbe szeretnék ágyazni a színházlátogatást a gyerekekkel folytatott közös munkával, azok házon (azaz iskolán) belül is megoldhatják ezt a feladatot, ha letöltik a színház honlapjáról a segédletet.

Az Örkény Színház A vihar előadásához kapcsolódó tanári segédanyag innen tölthető le.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr917995411

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása