7óra7

Tizenegy énekes jutott a 2015-ös Armel Operafesztivál döntőjébe

Tizenegy énekes jutott a 2015-ös Armel Operafesztivál döntőjébe

2014. 06. 02. | 7óra7

A Budapest Music Centerben (BMC) vasárnap lezajlott második fordulóban az énekesek öt ország operaháza hat különleges produkciójának tizenegy szerepéért szállhattak versenybe. Két Mozart-opera - a Varázsfuvola és a Figaro házassága - mellett Donizetti Calais ostroma és Rimszkij-Korszakov Mozart és Salieri című operája, valamint két ősbemutató, Van Parys Rear Window és Rendine Un segreto d'importanza című művének főszerepeit nyerték el.

Armel Operafesztivál Alföldi Róbert, aki a Varázsfuvolát rendezi majd a Szegedi Nemzeti Színház produkciójában, Gyüdi Sándor főigazgatóval és Pál Tamás karmesterrel közösen hozta meg a döntést, amelynek értelmében az éj királynője szerepét a francia Marlene Assayag nyerte el, míg Taminót a kongói Patrick Kabongo énekelheti majd.

Novák Péter szintén egy Mozart-operát, a Figaro házasságát rendezi majd a Kolozsvári Állami Magyar Opera produkciójában, amelynek társulata először szerepel az Armel Operafesztiválon. Novák Péter és Jankó Zsolt karmester közös döntése alapján Almaviva grófot a francia Sébastien Lemoine, Susanna szerepét pedig honfitársa, Amélie Robins énekli majd.

A plzeni J. K. Tyl Színház társulata Rimszkij-Korszakov Mozart és Salieri, valamint Sergio Rendine Un segreto d'importanza című egyfelvonásos operáját állítja színpadra. Oliver von Dohnányi karmester és Ludek Golat rendező Salieri szerepére a francia Marc Labonnette-et, míg az olasz operában Isabella Colbran szerepére a magyar Puja Andreát jelölte ki. A lengyel Gosha Kowalinska azonban annyira meggyőző volt a cseh zsűri számára, hogy Rendine operájában - az eredeti kiírástól eltérően - még egy versenyszerepet kijelöltek a kedvéért.

Igazi operaritkaságnak számít Donizetti Calais ostroma című műve, amelyet a jövő évi döntőben az English Touring Opera produkciójában láthat a közönség. Az angol operaházat James Conway főigazgató képviselte, akinek döntése értelmében az angol Nicholas Merryweather énekli majd Edoardót, a francia Gabrielle Philiponet pedig Eleonorát.

Új partnerként mutatkozik be a fesztiválon az antwerpeni Muziektheater Transparant, amely Annelies Van Parys új operáját, a Rear Windowt mutatja be. A második fordulóra eljött a szerző is, aki Tom Creed rendezővel és Guy Coolen főigazgatóval közösen választotta volna ki a mű három szereplőjét: a Tenort, a Mezzoszopránt és a Basszust. Megfelelő tenoristát azonban nem találtak, így csak a mezzoszoprán és a basszus szereplőt jelölték ki két francia énekes, Ani Sargsyan és Victor Sicard személyében.

A második forduló programjában szerepelt áriák előadása, különböző workshopokban való megmérettetés és a rendezők kívánságai alapján való szereplés - írják a szervezők.

A verseny első fordulójában a zsűri két helyszínen - Budapesten és Párizsban - válogatta ki a továbbjutó versenyzőket. A párizsi első fordulóra különösen sokan jelentkeztek, az indulók között volt francia, brit, amerikai, portugál, lengyel, koreai, svájci, belga, ukrán, sőt kolumbiai és kongói operaénekes is. A második fordulóba 36-an jutottak tovább, köztük három magyar énekes: Puja Andrea, Rőser Orsolya Hajnalka és Balczó Péter.

Az Armel szervezői április végén jelentették be, hogy az operafesztivál Szegedről Budapestre teszi át székhelyét. Az idén hetedik alkalommal megrendezendő seregszemlének az Erkel Színház, a Zeneakadémia és a Thália Színház ad otthont október 9. és 17. között. Az idei döntő szereplőit már tavaly kiválasztották.

Kapcsolódó:

>>> Költözik az operafesztivál: a jobboldal leszavazta az Armelt Szegeden

>>> Magyar szerző nyerte az Armel Zeneszerző pályázatot

>>> Kiosztották az Armel bemutatóinak főszerepeit

>>> Budapestre költözik a Armel Operafesztivál

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr387995327

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása