7óra7

Két újabb előadással mutatkozik be Budapesten a Nagyvárad Táncegyüttes

Két újabb előadással mutatkozik be Budapesten a Nagyvárad Táncegyüttes

2014. 05. 29. | 7óra7

A Szerelemkert című előadásban a páratlan népi kultúrával, festői tájakkal és mozgalmas történelemmel bíró Kalotaszegről kialakult képet, a tűz és víz, a férfi és nő örök harcának és szenvedélyes egymásra találásának mítoszát táncolja el az együttes - olvasható a Hagyományok Háza sajtóközleményében.

Hagyományok Háza A villa című "kortárs" néptáncelőadás, amely Zsidó Ferenc azonos című novellájának adaptációja, nem autentikus - csak táncokat bemutatni kívánó - folklórelőadás, hanem egy ma is aktuális történet a néptánc nyelvén elbeszélve.

Az akár néptánc-thrillerként is meghatározható darab egy temetési szertartás végén játszódik, amikor már csak a közvetlen családtagok maradnak a toron, és bizonyos baljós jelek arra a következtetésre juttatják őket, hogy ha nyugodt lelkiismerettel meg akarnak szabadulni a halott szellemétől, akkor egy bizonyos rítust el kell végeznie valakinek a családból. Az előadásban a Gyimesek táncos, zenés szokásvilága tárul a nézők elé.

A 2002-ben alakult Nagyvárad Táncegyüttes a Kárpát-medencei táncművészet egyik legfiatalabb műhelye. A nagyváradi Szigligeti Színház égisze alatt működő társulat a Partium első és mindmáig egyetlen hivatásos magyar táncegyüttese. A társulat elsődleges célja, hogy előadásaiban időtálló társadalmi értékként mutassa be a magyar hagyományos tánc- és zenekultúrát, de emellett szívesen foglalkozik más etnikumok néptáncos hagyományaival is.

Az együttes mára Erdély-szerte és külföldön is nagy sikereket aratott. Repertoárját autentikus folklórelőadások, táncjátékok, táncos komédia, adaptációk, táncműsorok, táncos mesejátékok és misztériumjáték is gazdagítja. A közelmúltban már nagy sikerrel szerepelt a Hagyományok Házában, és nemrég a Művészetek Palotájában is színpadra lépett.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr157995383

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása