7óra7

Vita a színház és politika viszonyáról a Katona József Színházban

Vita a színház és politika viszonyáról a Katona József Színházban

2014. 05. 28. | 7óra7

A szóváltásokkal teli este szereplői egyetértettek abban, hogy a vita az előadóművészeti törvénnyel kapcsolatban indult közöttük, és hogy a kezdetektől kellene újra tárgyalni a szakma kérdéseit, szükség lenne a párbeszédre a jelenlegi megosztottság feloldására. A Veiszer Alinda vezette beszélgetés szereplői egyetértettek abban is, hogy színház mindig politizál, az aktuális valóságra reagál.

Schilling Árpád arról beszélt, hogy a művészet lényege a szabadság. Úgy vélekedett, hogy ma nem szabad azt csinálni a színpadon, amit az ember akar. Szerinte Vidnyánszky Attilának olyan hatalom van a kezében, hogy többek között eldöntheti azt is, ki kap pénzt és ki nem, ki csinál színházat és ki nem. Felidézte Kerényi Imre miniszteri megbízott pár nappal ezelőtt elhangzott szavait, és az elmúlt évek több hasonló eseményét, amikor egyértelműen megfogalmazódott az az üzenet, hogy "gyerekek, eddig tinektek volt jó, most meg minekünk lesz jó".

"Belenyúlnak kuratóriumok által kiutalt pénzekbe, és azt mondják, hogy mégse annyi legyen az a támogatás, mert nem szeretnék, ha annyi lenne" - mondta Schilling. Kiemelte: az emberek sokszor egzisztenciális félelemből nem merik kinyitni a szájukat, és inkább "kollaborálnak".

Vidnyánszky Attila úgy válaszolt: Schillingnek meg kell felelnie azoknak, akiktől pénzt kap, akik azért finanszírozzák, hogy folyamatosan provokáljon. Hozzátette: minden kérdést végigbeszéltek már, nem hiszi, hogy lehetnek új érveik, nincs érintkezési pont köztük. Mégis úgy érzi, szükség van a párbeszédre, ezért is van itt. Próbáljunk bizonyos kérdéskörökön túllépni, és a szakma valós problémáival foglalkozni - hangsúlyozta.

Ascher Tamás is arról beszélt, hogy Vidnyánszky Attila - akár tudtán kívül - hatalmi centrumként működik. Felidézte: a Magyar Teátrumi Társaság, amelynek Vidnyánszky az elnöke, nemrégiben ötéves stratégiai tervet fogadott el, amelyben szerepelt, hogy a színművészeti egyetem oktatási rendszere elavult, döntést kell hozni. Pár nap múlva pedig Kerényi Imre kijelentette: a színművészeti egyetem "a buzilobbi és a hipnotizőr dramaturgok kezében van", ezért ellenegyetemet kell alapítani.

Schilling és Ascher is kifogásolta, hogy a döntéshozók és a szakmai szervezetek nem határolódnak el a Kerényi-féle és az ehhez hasonló korábbi kijelentésektől.

Vidnyánszky Attila erre reagálva úgy fogalmazott: Kerényi Imre fölösleges és megengedhetetlen módon szólalt meg akkor, amikor párbeszédre lenne szükség. Ez nem vállalható hangnem, és nem vállalható tartalom - erősítette meg. Oberfrank Pál kijelentette: nem ért egyet Kerényi szavaival, és lépéseket fog tenni az elhatárolódás érdekében.

Vidnyánszky Attila beszélt arról: olyan színművészeti egyetem víziója van előtte, ahol a képzésben a színházak minél nagyobb számban érintettek, a tanárokat minél szélesebb körből választják. Ascher Tamás erre úgy reagált: az egyetemen kizárólag minőségi értékrend átadása folyik. Azok tanítanak, akik magas szakmai minőséget képviselnek.

Oberfrank Pál a vita végén kiemelte: minden résztvevő álláspontjában az a közös nevező, hogy szeretik a színházat, ezért meg kell tenni mindent a szakmáért. Mint mondta, a Magyar Művészeti Akadémia kezdeményezésére a színházi szakma aktuális kérdéseiről konferencia-sorozatot szerveznek augusztusban, amelynek témái között szerepel többek között a függetlenek helyzetének rendezése is.

|{background:#ddd; font-size:11px; padding: 5px 10px}. >>> *Együtt-PM: Kerényi Imrének nincs helye a közéletben*
Az Együtt-PM Szövetség felszólítja Orbán Viktor kormányfőt, hogy haladéktalanul távolítsa el pozíciójából Kerényi Imrét miniszterelnöki megbízottat.
Szabó Szabolcs, a szövetség politikusa, független országgyűlési képviselő kedden az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, Kerényi Imrének nincs helye a közéletben, miután gyűlöletkeltő kijelentéseivel "kiírta magát az európai emberek sorából".
Az Országgyűlés kulturális bizottságának tagja szerint a miniszterelnöki megbízottról korábban is nyilvánvaló volt, hogy szakmailag alkalmatlan a feladatára, most azt is bebizonyította, hogy méltatlan arra.
Szabó Szabolcs azt kifogásolta, hogy Kerényi Imre nem régiben azt mondta, a színművészeti egyetem "a buzilobbi és a hipnotizőr dramaturgok kezében van", ezért ellenegyetemet kell alapítani.
Az ellenzéki országgyűlési képviselő emlékeztetett arra, hogy a nyilatkozattól elhatárolódott Kulka János színész, Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója és a Magyar Színházi Társaság is.
A politikus hangsúlyozta, az Együtt-PM meggyőződése, hogy egy ilyen embernek nincs keresnivalója a magyar közéletben, mivel működése alkalmas arra, hogy a társadalom meghatározott csoportja ellen gyűlöletet gerjesszen. |

A nagy érdeklődésre való tekintettel a Katona József Színház feltöltötte weboldalukra a KP4-ről készült videófelvétel teljes tartalmát, amely itt megtekinthető.

Kapcsolódó:

>>> KP4 – Ascher, Oberfrank, Schilling, Vidnyánszky a politikai színházról

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr167995409

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása