7óra7

Szédítő Körtánc – Az M Studio premierje a sepsiszentgyörgyi színházban

Szédítő Körtánc – Az M Studio premierje a sepsiszentgyörgyi színházban

2014. 05. 21. | 7óra7

Körtánc - plakát Boldogságkeresés a szerelem és testiség metszéspontjában – röviden így foglalja össze a készülő új produkciót a rendező, a látványba pedig bele is szédülhetünk.

A Körtánc a szerelem és testiség zavaros kavalkádja, boldogsághajsza a mindent elsöprő vágy bűvöletében. Schnitzler drámája botránydarab volt a huszadik század elején, ma már nem tud eképpen hatni, de a szöveg nagyon is aktuális. A darab sajátos értelmezésben, sok mozgásetűddel kiegészülve kerül színpadra, de alapvetően prózai előadásról beszélhetünk – mutatott rá Zakariás Zalán rendező a társulat sajtótájékoztatóján. Az előadás találkozások körforgása, a megjelenített szereplők életében egyetlen kézzelfogható, biztos pont van, és ez a pillanatnyi testi öröm. A mámor, a szédítő vágy a látványvilágban is megjelenik, „az érzékenyek bele is szédülhetnek a látottakba” – fogalmazott a rendező.

A bécsi születésű Arthur Schnitzler 1896-97 telén írta meg a Körtáncot, de a darab ősbemutatójára csak 1921-ben került sor Németországban. Az előadás széles körben váltott ki felháborodást, a bemutatót követően beperelték a színházigazgatót, a rendezőt és az előadókat egyaránt. A Körtánc ugyanis a romantikától elszakadva, szabadon kezelte a szerelem és szexualitás problematikáját.

Elsősorban a fiatalokat szólítaná meg új előadásával az M Studio. A rendező megjegyezte, az utóbbi években nagyon színvonalas produkciók születtek a társulatnál, ő pedig minden erejével azon dolgozik, hogy a fiatalok nyissanak erre a sajátos színházi nyelvezetre. Legutóbb a Zűrzavaros éjszakát rendezte a mozgásszínháznál 2008-ban, elmondása szerint azóta nagyon sokat fejlődött a társulat, mára már egy igazán beérett csapattal dolgozhat együtt.

Körtánc

Az új produkciót május 23-án, pénteken 19 órától mutatják be az Új Stúdióban, majd május 24-én, szombaton is megtekinthető lesz az előadás.

A produkcióban színpadra lép Gáll Katalin, Orbán Levente, Nagy Eszter, Bajkó László, Polgár Emília, Szekrényes László, Fekete Mária és Veres Nagy Attila.

A díszletet- és a jelmezt Csíki Csaba tervezte.

Vasárnap turnéra indulnak, az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával két vendégjátékot tartanak Debrecenben: május 26-án a Kampfot (rendező Fehér Ferenc), 27-én pedig A per című produkciót (rendező Barta Dóra) mutatják be a Csokonai Színház Víg Kamaraszínházában.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr527995467

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása