7óra7

A Ghetto című darabbal vendégszerepel az izraeli Cameri Színház Budapesten

A Ghetto című darabbal vendégszerepel az izraeli Cameri Színház Budapesten

2014. 05. 13. | 7óra7

Ilan Mor izraeli nagykövet az esemény keddi budapesti sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy a vendégjáték különleges jelentőségű: 70 évvel a holokauszt után egy izraeli színház Budapest központjában, a Vígszínházban adja elő a darabot héber nyelven.

Kiemelte, hogy a Vígszínház és az izraeli Cameri Színház évek óta jó kapcsolatokat ápol, a követség is évek óta együttműködik a budapesti színházzal, ezért egyértelmű volt, hogy az előadást itt játsszák.

Marton László, Eszenyi Enikő, Ilan Mor és Omri Nitzan Budapesten, a Vígszínházban

Elmondta, hogy a Budapesten magyar felirattal látható darab a vilniusi gettóban játszódik, ahol 1941-ben megalakult egy kis színház. Mint megjegyezet, felesége édesapját épp ebbe a gettóba telepítették be. Az igaz történeten alapuló darab azt mutatja be, hogy a gettó lakói a legrettenetesebb időkben is megőrizték méltóságukat, színházat, pezsgő kulturális életet hoztak létre, így próbálva szembeszállni az embertelenséggel.

A nagykövet hozzátette: a 27-i előadásra 500 diákot is meghívtak, mert fontos számukra, hogy a fiatal generáció is megismerje a történetet, átérezze a tolerancia, a nyitottság jelentőségét, és az, hogy mindenki a maga erejéből küzdjön a kirekesztés, a rasszizmus, az antiszemitizmus ellen. Hangsúlyozta, hogy a múlt hibáiból tanulni kell, mert ha ez nem történik meg, nem állhat előttünk egy szebb, jobb jövő.

Eszenyi Enikő, a Vígszínház igazgatója a Cameri Színházzal való régi kapcsolatról szólva elmondta: mintegy 25 éve a tel-avivi színház a Tévedések vígjátékával vendégszerepelt itt sikerrel, és ő maga is sok nagyszerű előadását látta a színháznak.

Eszenyi Enikő és Omri Nitzan

A Ghettót különleges műnek nevezte. Mint megjegyezte, a darabot korábban Magyarországon több alkalommal is bemutatták: a budapesti Madách Színházban, Debrecenben, Kecskeméten és Pécsen is játszották.

Marton László, a Vígszínház főrendezője kiemelte, hogy a vendégjáték művészi értékek összegzése. Felidézte, hogy a darabot 1984-ben mutatta be a haifai színház, és rögtön felkeltette a színházi világ érdeklődését, nem sokkal később Peter Zadek legendás előadást rendezett Berlinben, ezt követően számos helyen műsorra tűzték a művet, több mint 60 bemutatója volt azóta világszerte.

Omri Nitzan, a Cameri Színház főrendezője 2010-ben bemutatott előadásáról elmondta: a darab a holokausztról szól ugyan, de nem a halálról, hanem az életről beszél, mégpedig nagyon szenvedélyes módon. A mű egyfajta allegória, a színház, a művészetek, a szabadság, az emberi szellem, az emberség mellett tesz hitet.

Joshua Sobol színműve az NKA, a Fővárosi Önkormányzat és az izraeli külügyminisztérium támogatásával érkezik Magyarországra. A Vígszínház társulata ugyanebben az időben kolozsvári vendégjátékon vesz részt az izraeli Hanoch Levin Átutazók című darabjával, amely pozsonyi vendégjátékra is utazik júniusban.

A bejegyzés trackback címe:

https://7ora7.hu/api/trackback/id/tr257995559

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása